Ravnateljica OŠ Dolenjske Toplice zaupa Eurotouru

Vodstvo OŠ ne namerava prekiniti sodelovanja z Euroturom, čeprav so policisti ugotovili, da je bil njegov avtobus nevaren.

Objavljeno
09. oktober 2014 12.41
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto, Dolenjske Toplice – Vodstvo Osnovne šole (OŠ) Dolenjske Toplice še ne namerava prekiniti »dobrega in korektnega sodelovanja« z novomeškim Euroturom, čeprav so policisti ugotovili, da je bil avtobus, s katerim je podjetje ta teden peljalo učence OŠ Dolenjske Toplice na športni dan, tehnično povsem neprimeren in nevaren. Že včeraj smo poročali, da so bili policisti nad stanjem avtobusa zgroženi.

Ravnateljica šole Maja Bobnar je za Delo povedala, da je govorila z vodstvom podjetja Eurotour in od njih zahtevala, da morajo biti v prihodnje avtobusi tehnično brezhibni. Po njenih besedah so ji zagotovili, da bodo. Pravi, da članov sveta staršev o dogodku ni obvestila, saj sestanki potekajo enkrat na dva meseca, zaradi avtobusa pa da je ni klical nihče od staršev.

Po njenem prepričanju je bilo za varnost otrok poskrbljeno, saj so se nazaj vrnili z drugim avtobusom. Na vprašanje, ali bo zaradi dogodka prekinila poslovni odnos s podjetjem Eurotour, je odgovorila: »Mislim, da ne. Če pa se bo v prihodnje kaj takšnega še zgodilo, bomo o tem razmislili. Za zdaj pa ne.«

»Stališče ravnateljice nesprejemljivo«

Članica sveta staršev topliške OŠ Anita Vidic pravi, da o dogodku ni bila obveščana in da od vodstva šole pričakuje, da bodo preverili, »kako je mogoče, da so s takšnim avtobusom peljali naše otroke na športni dan. Ne vem, ugibam, ali so morda imeli celo ponarejena dokazila o opravljenem tehničnem pregledu.«

Stališče ravnateljice, da s podjetjem ne bodo prekinili sodelovanja, ker je to korektno, je Vidičeva ocenila za nesprejemljivo. »Varnost otrok je na prvem mestu in pri tem ne sme biti popuščanja,« je bila ogorčena Vidičeva, ki ne more verjeti, da je kot starša otroka, ki je bil udeleženec nevarne vožnje, in kot predstavnice sveta staršev šola o tem ni obvestila.

Ker podjetje pogosto opravlja prevoze za omenjeno šolo, smo hoteli pri zastopniku Eurotoura Rutku Pršlji preveriti, ali so s tem avtobusom že vozili otroke in kolikokrat, kje so opravil tehnični pregled in v kakšnem stanju je njihovih drugih osem avtobusov, a se ni odzval na naše klice.

Za avtobusom vse narobe

Poročali smo, da so v ponedeljek zjutraj policisti v Kočevskih Poljanah ustavili avtobus, poln otrok, in ugotovili, da je vozilo nevarno. Ni imelo tehnično brezhibnega krmilnega mehanizma in delov na podvozju, karoserija in podvozje sta bila prerjavena, luči niso bile tehnično brezhibne, pomanjkljiva je bila oprema v vozilu.

Avtobus so izločili iz prometa in z njega sneli registrske tablice. Prometni inšpektor je ugotovil še nepravilnosti, ki se nanašajo na obvezne počitke.