Razburjenje med uradniki

Minister za javno upravo Gregor Virant je povzročil precejšnje vznemirjenje s predlogom, da naj bi upravne enote odprle vrata za uporabnike tudi ob sobotah.

Objavljeno
11. december 2006 07.10
Ljubljana – Minister za javno upravo Gregor Virant je povzročil precejšnje vznemirjenje s predlogom, da naj bi upravne enote odprle vrata za uporabnike tudi ob sobotah. Do tega ne bi prišlo, če bi zadevo poprej temeljito proučili ter ugotovili dejansko potrebo po spremembah v posameznih upravnih enotah in morebitne posledice, menijo v sindikatu državnih in družbenih organov (SDDO). Ne nazadnje naj bi se v duhu socialnega partnerstva poskušali uskladiti s tem sindikatom, ki je proti uvedbi sobotnega dela za zaposlene v državni upravi zbral približno 4500 podpisov.

Kot je pred časom pojasnil minister Virant, bodo novost uvedli najverjetneje s 1. marcem prihodnje leto. To pomeni, da bodo tisti uradi, ki doslej niso bili, odprti tudi ob torkih, v sredo bodo uradne ure podaljšane do 18. ure, v Ljubljani celo do 19. ure. Uvedli bodo tudi sobotno obratovanje, in sicer vsako prvo soboto v mesecu od 8. do 12. ure. O takšni rešitvi so se uskladili tudi na ravni direktorjev pomembnih upravnih organov, kot so zavod za zdravstveno zavarovanje in zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Temu za zdaj nasprotujejo sindikati, minister pa se boji, da bodo nasprotovali do konca, saj je zbrano veliko podpisov zaposlenih. “Njihove podpore niti nismo pričakovali, vendar bomo takšno rešitev uporabnikom ponudili. Sicer pa bo sobotno delo uvedeno poskusno, čez pol leta bomo analizirali, kako se bo obneslo, in če zanimanja ne bo, ga bomo odpravili,” je povedal minister in dodal, da bodo pri takšni rešitvi po analizi vztrajali samo v nekaterih večjih krajih.

Mi pa smo preverili, kaj menijo o predlogu za uvedbo sobotnega dela v upravnih enotah v nekaterih izpostavah po Sloveniji.

Kot pravi Tone Jesenko, predsednik SDDO v Upravni enoti Brežice, so razmere pri njih in v drugih podeželskih enotah popolnoma drugačne kakor v mestnih. Nasprotno pa brežiški župan Ivan Molan ministrovo pobudo podpira. A po njegovem bi bilo prav, da bi vse skupaj najprej preizkusili, denimo, za tri mesece, saj bo v večjih mestih verjetno več zanimanja kakor na podeželju.

Iški župan Janez Cimperman pravi, da v njihovi občini spremembe niso potrebne, saj občani že zdaj lahko pridejo urejat zadeve tako rekoč kadar koli.

Več o tem v tiskani izdaji Dela.