Razburjenje ob sanaciji pohodne strehe

Pred kavarno Miško Knjižko Osrednje knjižnice Celje ne bo več umetne trave in (do nadaljnjega) tudi igral ne.

Objavljeno
26. september 2017 22.27
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Umetno travo in igrala pred kavarno Miško Knjižko so po zahtevi zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) odstranili. Igrala so bila po mnenju ZVKDS prevelika. Občani se zgražajo, v knjižnici menijo, da bi morala biti igrala še večja, v občini pa verjamejo, da se bo vse uredilo.

Težave v knjižnici, ki je stara komaj sedem let, so se začele kmalu po odprtju. V otroški oddelek, ki je imel na strehi sprva naravno zatravitev, je ob vsakem večjem nalivu zamakalo. Zato so pred tremi leti tam položili umetno travo. Pa je začelo zamakati še na vzhodnem delu knjižnice pri otroškem oddelku. Zdaj zamaka povsod, sanacijo terase, ki bo trajala predvidoma dva meseca in bo stala okoli 48.000 evrov, so začeli v ponedeljek.

Odslej brez igral?

Odstranitev umetne trave je takoj po tem, ko so jo položili, zahteval ZVKDS. Kot so sporočili, so se z zeleno streho pogojno strinjali: »Tako je bil v minimalnem obsegu ohranjen zelen pas pred objekti. Zelena površina Savinjskega nabrežja vzdolž reke ima kontinuiteto še iz srednjega veka, ko so bili ob mestnem obzidju in pred grofijo urejeni vrtovi.« Zapisali so še, da so »umetni materiali v nasprotju z veljavnim varstvenim režimom«. Investitorju so dali dve leti časa, da umetno travo odstrani. Rok bi se iztekel junija 2018.

Ali bo zdaj na strehi spet travna ruša, kot je predvideno po projektu, ni znano. Je pa direktorica knjižnice Polona Rifelj odgovorila, da »je bilo ugotovljeno, da naravna ruša ne more uspevati glede na obstoječi projekt in glede na način izvedbe strehe, saj bi bilo za to potrebno nasutje dodatnih od deset do 15 centimetrov zemlje ter bi bilo treba omejiti pohodnost zgolj na vzdrževalna dela«. V tem primeru niti igral ne bi bilo več, opozarja Rifljeva. Prav odstranitev igral, ki so jih prestavili v Vrtec Anice Černejeve v enoto Luna, najbolj razburja javnost. ZVKDS opozarja, da niso bili proti namestitvi igral: »Vse od začetka smo se strinjali s postavitvijo, vendar v omejenih gabaritih in primernih, naravnih materialih in barvah. Igralo naj bi bilo tudi umaknjeno iz glavnih vizur na knjižnico. Predlagali smo postavitev več manjših igral, s čimer bi zmanjšali negativen vizualen vpliv na varovano nabrežje.«

Varnost in velikost ključni

Rifljeva pravi, da manjša igrala na streho ni mogoče postaviti: »Zaradi varnosti otrok je potrebno sidranje na podlago, česar pa ni mogoče izvesti na strehi. Prav tako manjša igrala zaradi prevelikega obiska niso varna. Po dosedanjem obisku bi morali kapacitete igral povečati, ne pa zmanjševati.«

Sanacijo zdaj vodi mestna občina, od koder so sporočili, da si prizadevajo, »da bi projektanti in predstavniki ZVKDS dosegli konsenz za ponovno vzpostavitev igrišča. Zaradi dobrega in tesnega sodelovanja vseh vpletenih strani verjamemo, da bo pred knjižnico kmalu spet možnost za igro najmlajših.« Projekt igral ne predvideva.