Razcvet potniškega prometa v Kopru

V koprski občini se pripravljajo na pomemben premik pri potniškem prometu. Lani so ob nastajajočem potniškem terminalu prešteli 20 postankov potniških ladij z več kot dva tisoč potniki.

Objavljeno
02. marec 2007 07.00
Koper – V koprski občini se pripravljajo na pomemben premik pri turističnih križarjenjih in potniškem prometu. Lani so ob nastajajočem potniškem terminalu prešteli 20 postankov potniških ladij, te so pripeljale več kot dva tisoč potnikov. Letošnji obisk bo bistveno večji – pričakujejo 80 pristankov večjih križark, ki bi lahko pripeljale vsaj 50 tisoč turistov.

Kar 20-krat bo slovensko obmorsko mesto izhodiščno potniško pristanišče za križarjenja po Jadranu.
Kaže, da se štiri leta vlaganj in truda v pristaniško in drugo infrastrukturo ter pridobivanje poslov koprski občini počasi le obrestuje. V konzorciju pomorskega potniškega terminala imajo že izdelan koledar prihodov in odhodov potniških ladij, ki bodo letos pripeljale popotnike z vsega sveta.

Prva bo 17. marca manjša ladja Monet (za 61 potnikov), ki je že lani večkrat priplula v Koper. Teden pozneje bo prispela hrvaška Dalmacija (300 potnikov), nato še druge, bistveno večje potniške ladje. Največja bo 220 metrov dolga Veendam (1266 potnikov in 560 članov posadke) konec aprila; večkrat bo pristala podobno velika Emerald (Thomson Cruises) in za spoznanje manjši Boudicca in Discovery (Fred Olsen in World Cruises). Iz Kopra bo ob nedeljah 20-krat odrinila (in prav tolikokrat pristala) Arion, sestrska ladja Dalmacije.

Veliko potnikov se bo podalo na izlete po Sloveniji, Istri in drugih bližnjih krajih. Ker se ladijske družbe bojijo, da bi predvsem ob nedeljah ob slovenski obali naleteli na znano mrtvilo, so v Turistični organizaciji Koper pripravili projekt Vikend v Kopru.


Več o tem si preberite v petkovem tiskanem Delu