Razgledni stolp v Lendavskih goricah in protest lokalnih arhitektov

Lendavski arhitekti podpirajo razvoj regije, a od občine glede razglednega stolpa terjajo več strokovnosti.

Objavljeno
21. maj 2014 07.44
Posodobljeno
21. maj 2014 12.00
Foto Dejan Karba
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Lendava − Na današnji seji lendavskega občinskega sveta bo beseda med drugim tekla tudi o županovem predlogu o novi podobi razglednega stolpa. Z nekaj metri manj bo in povsem druge oblike, zanj pa bo lendavska upravna enota − če bodo svetniki podprli županovo idejo (pričakovati je, da bodo) − morala spremeniti tudi gradbeno dovoljenje z januarja lani. Lendavski arhitekti s protestnim pismom pozivajo k treznemu razmišljanju.

Najprej so se oglasili arhitekti iz Ljubljane: Stolp bo v okolju tujek

Razgledni stolp, ki naj bi po izračunih lendavskega župana Antona Balažeka ekonomično točko preloma dosegel pri 22.500 obiskovalcih, na letni ravni pa jih župan pričakuje od 30.000 do 40.000, je doslej že razburjal. Najprej so glas proti stolpu, češ da ne spada v Lendavske gorice, povzdignili predavatelj na Biotehniški fakulteti v Ljubljani dr. Davorin Gazvod, profesor na fakulteti za arhitekturo Aleš Vodopivec in krajinska arhitektka Maja Simoneti. Opozorili so, da bo stolp tujek v prostoru.

Če je Balažek zadnje odpravil z ugotovitvijo, da »pametujejo tisti, ki v Lendavi sploh še niso bili«, je letos zgodaj spomladi vendarle napovedal, da bo sprva predvideni 60-metrski stolp (vreden poldrugi milijon evrov, do 950.775,32 evra je odobrenih evropskih sredstev) deležen korekcije in da bo kakšnih petnajst metrov nižji; za 200.000 evrov se je znižala tudi njegova cena.

Za gradnjo stolpa nekaj čez 230 podpisov krajanov

Prejšnji mesec so v lendavski občini podobo novega stolpa, ki bi − po naših virih blizu župana − stal že za letošnjega svetega Martina dan, tako postavili tudi na ogled. Priložili so še knjigo, v kateri so − v podporo stolpu − podpisane številne lendavske organizacije in združenja ter posamezniki iz okolice, kjer naj bi stolp v prihodnje tudi stal (čez 230 jih je).

Dobra popotnica za današnjo sejo občinskega sveta, bi lahko rekli, a včeraj je župana (in nekatere medije) na mizi čakalo protestno pismo priznanih lendavskih arhitektov: Loura Komloša, Tomaža Stuparja, Melite Toth, dr. Dušana Stuparja in Gorana Dominka ter študentke arhitekture Tamare Németh. Njihovo pisanje podpira tudi Društvo arhitektov Pomurja, zahtevajo pa, da župan javno objavi podatke, ki jih zahtevajo od njega: Glede na že zadostno atraktivnost trenutnih razglednih točk v Goricah pri Lendavi (obstoječi naftni stolp v Petišovcih in, denimo, Piramida − najvišja točka v Lendavskih goricah, op. p.) od Balažeka zahtevajo jasno pojasnjeno smiselnost in predvsem cilj investicije, želijo pa tudi realno pojasnilo o ekonomski upravičenosti stolpa.

Društvo Pomurskih arhitektov: Projektiranje stolpa je spremljalo veliko strokovnih napak

Županova študija se arhitektom zdi nerealna, kot dokaz za to pa prilagajo podatke za eno najatraktivnejših turističnih točk Lendave, lendavski grad. Tega, pišejo arhitekti, na leto obišče pol manj ljudi, kot župan pričakuje, da jih bo razgledni stolp. Arhitekti so tudi prepričani, da je projektiranje stolpa spremljalo več strokovnih nepravilnosti, javno razgrnitev projekta pa razumejo kot postopek post festum. Kot so še zapisali, niso proti razvoju, temveč le nasprotujejo netransparentnosti ter nestrokovni pripravi in vodenju projekta.

Župan Lendave Anton Balažek arhitekte vabi na sestanek: Sem za konstruktivni strokovni dialog

Župan, ki je pisanje arhitektov že opisal kot »za stroko neobičajni manever, saj so se raje kot za konstruktivni dialog poslužili javnega komuniciranja«, arhitekte vabi na sestanek »s sodelavci in strokovnjaki, ki so sodelovali pri pripravi projekta«. Pravi, da se odgovornosti zaveda in jo sprejema, občina pa bo v prihodnje, napoveduje v isti sapi, bolj »upoštevala organizacijo javnih natečajev«.

Projektno dokumentacijo za korektiran stolp je izvedla družba Lineal v sodelovanju z Gradbeno fakulteto Maribor in podjetjem Vires, d. o. o., po naših neuradnih informacijah pa bo stolp postavljalo podjetje Markomark z Vidma pri Ptuju, ki je bilo sicer izbrano že za izdelavo sprva mišljenega stolpa in so, kot smo še izvedeli neuradno, z lendavsko občino že podpisali sklep, da v primeru ponovnega razpisa ne bodo zahtevali penalov.