Razgledni stolp Vinarium postaja simbol turistične Lendave

Razgledni stolp so odprli 2. septembra lani, do sedaj ga je obiskalo skoraj 90.000 obiskovalcev.

Objavljeno
30. avgust 2016 11.45
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Lendava - Prihodnjo nedeljo bo občina Lendava proslavila prvo obletnico odprtja razglednega stolpa Vinarium v Lendavskih goricah. Načrtovanje in gradnjo stolpa je spremljalo precej kritik in pripomb o smiselnosti, ekonomski upravičenosti in o tem, ali takšen izstopajoči objekt sodi v pokrajino. Sedaj se je pokazalo, da je stolp zgodba o uspehu, saj se je nanj povzpelo že skoraj 90.000 obiskovalcev.

Stolp, visok 53,5 metrov z razgledno ploščadjo na višini 42 metrov, ki je delo arhitekta Oskarja Viraga, vse bolj postaja simbol Lendave in tukajšnjega turizma in je postal zanimiva privlačnost za goste iz Slovenije in tudi iz sosednjih držav. To pa je bil tudi osnovni namen skoraj 1,8 milijona evrov vredne občinske naložbe: že ob pripravah na njegovo gradnjo in ob njegovem načrtovanju so imeli v Lendavi v mislih predvsem postaviti zanimivo skupno promocijsko točko, ki bo privabila goste v te kraje.

»Podatki govorijo sami po sebi. Do obletnice bo stolp obiskalo okrog 90.000 ljudi, kar je več kot sto odstotkov nad tistim, kar smo pričakovali v najbolj optimističnih napovedih,« pravi eno leto po odprtju stolpa lendavski župan Anton Balažek.

»Obiskovalci ga občudujejo, domačini pa so nanj ponosni. Stolp je prinesel nekaj dodatnih zaposlitev in nekaj dohodka ponudnikom v lesenih hišicah ob njegovem vznožju, predvsem pa se je povečal obisk na lendavski vinsko - turistični cesti, tako da so sedaj na vrsti vinogradniki, vinarji in gostinci, da povečanemu obisku primerno prilagodijo in povečajo tudi ponudbo. Povečati bi bilo treba tudi prenočitvene zmogljivosti, ki za sedaj ne sledijo takšni rasti obiska. O novostih in novih naložbah pa zato, ker stolp v proračun prinaša tudi precej denarja, razmišljamo tudi sami, na primer o vinsko kleti v neposredni bližini stolpa, ki jo bomo morda gradili v javno - zasebnem partnerstvu.«

O samih kritikah domačih arhitektov župan noče več govoriti, nam je pa svoje mnenje o stolpu povedal dekan ljubljanske fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič.

Dekan ljubljanske fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič. Foto: Jože Pojbič

»Turizem je ena zelo pomembnih industrij, a težko je izstopati na turističnem zemljevidu Evrope. V tem smislu je stolp Vinarium zelo vizionarsko postavljena privlačnost, ki je Lendavo postavil med deset slovenskih turističnih destinacij, ki jih je treba videti. Glede kritik o kvarjenju pokrajine pa poglejmo malo krog sebe: razglednih stolpov je ogromno, veliko jih je na primer v Avstriji. In ko enkrat tak stolp postavite v pokrajino, je to dejstvo. Ali je pokvaril pokrajino? Je potem tudi cerkvica na griču pokvarila pokrajino, saj na tem griču pred njo ni bilo ničesar? Mi zgodovino ne samo ohranjamo, ampak jo moramo tudi ustvarjati za zanamce. Ko sem Vinarium prvič videl, sem bil očaran, saj gre za vrhunsko delo, lepo oblikovano in odlično izvedeno.«