Raziskave potrdile povezavo med sladkimi pijačami in debelostjo

Raziskovalci so med drugim ugotovilil, da mladostniki in otroci s pitjem pijač brez kalorij lahko izgubijo težo.

Objavljeno
23. september 2012 12.58
Posodobljeno
23. september 2012 15.00
bsa_utrip lj
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Washington - Tri nove raziskave, ki so jih ta konec tedna objavili v ZDA, so vnovič potrdile povezavo sladkih pijač z mehurčki in sadnih pijač z epidemijo debelosti, s katero se soočajo Američani, poroča STA.

V prvi raziskavi, v kateri je sodelovalo 33.000 ameriških moških in žensk, so rezultati študije pokazali, da pitje sladkih pijač vpliva na gene, ki uravnavajo težo. Raziskovalci so genetski profil sodelujočih pridobili s pomočjo 32 različic genov, za katere je znano, da vplivajo na težo.

Drugih dve študiji sta pokazali, da s pitjem pijač brez kalorij, otroci in mladostniki izgubijo težo. Raziskovalci so preučevali 224 prekomerno težkih mladostnikov, ki so leto dni pili vodo ali lahke pijače z mehurčki. V tem obdobju so ti najstniki v povprečju pridobili le 0,68 kilograma teže v primerjavi z 1,5 kilograma v drugi skupini najstnikov, ki je pila sladke pijače.

Študijo so opravili tudi raziskovalci nizozemske univerze, ki so v raziskavo vključili 641 otrok, starih od štiri do 11 let. Po 18 mesecih so otroci, ki so pili nizkokalorične pijače, v povprečju pridobili 6,39 kilograma teže v primerjavi s 7,36 kilograma v skupini otrok, ki so pili sladke sadne pijače.

Sonia Caprio z univerze Yale je v reviji New England Journal of Medicine, kjer so bili objavljene ugotovitve študij, zapisala, da vse skupaj kaže na pomen kalorij v sladkih pijačah. Po njenem mnenju te raziskave zagotavljajo močno spodbudo za priporočila in politične odločitve v smeri omejitve porabe sladkih pijač.