Razkrit način zlorabe plačilnih kartic

Bančnim strokovnjakom, kriminalistom in zaposlenim v Merkurju je uspelo razkriti način zlorabe plačilnih kartic nekaterih kupcev, ki so v času od 13. februarja kupovali tudi v Merkurju.

Objavljeno
10. marec 2007 18.30
Ljubljana - Bančnim strokovnjakom, kriminalistom in zaposlenim v Merkurju je v petek ponoči uspelo razkriti način zlorabe plačilnih kartic nekaterih kupcev, ki so v času od 13. februarja kupovali tudi v Merkurju. Na podlagi podatkov o sumljivih transakcijah so uspeli določiti dva POS terminala, nameščena v trgovskem centru MERKUR v ljubljanskem BTC in na podlagi tega ugotovili, da si je neznanec s posegom v notranjost POS terminalov zagotovil pridobivanje podatkov o plačilnih karticah in PIN kodah.

Na ta način so neznanci v tujini lahko dvigovali denar z zlorabljenih slovenskih računov. Na podlagi zbranih podatkov obstaja utemeljen sum, da je bil na enak način zlorabljen tudi POS terminal v trgovskem centru v Kranju, so sporočili iz Merkurja.

O zlorabah obveščene tudi banke

Bančni strokovnjaki zdaj pregledujejo vse POS terminale, nameščene v Merkurjevih trgovskih centrih po vsej državi, z razkritjem načina zlorabe je namreč zagotovljen ustrezen nadzor, ki bo onemogočil nadaljnje zlorabe. O zlorabah so obvestili vse banke, ki so z blokiranjem plačilnih kartic vseh, pri katerih obstaja možnost zlorabe, onemogočile nadaljnja kazniva dejanja.

O blokiranju določenih kartic in nadomeščanju morebitne nastale škode banke danes obveščajo svoje komitente. Vse reklamacije bodo rešili v korist komitentov in v naslednjih dneh prizadete kartice zamenjali, so še sporočili iz Merkurja.