Razkrit »plonk listek« vladajoče koalicije

Ob ostrih tonih zavračanja iz klopi opozicijskih LDS in SD je koalicija z večino potrdila 21 članov programskega in pet članov nadzornega sveta RTVS.

Objavljeno
11. januar 2006 21.20
Soočenje je je v živo prenašala ukrajinska javna televizija UT-1
Ljubljana – Ob ostrih tonih zavračanja iz klopi opozicijskih LDS in SD je koalicija z večino potrdila 21 članov programskega in pet članov nadzornega sveta RTVS. Poleg žrebanja osmerice članov programskega sveta RTVS, ki ga je pred kamerami v sodelovanju s poslancema Francem Jazbecem (LDS) in Rudijem Mogetom (LDS) uprizoril predsednik parlamenta France Cukjati, je temperaturo dvignilo razkritje »plonk listka«, ki so ga menda dobili člani mandatno-volilne komisije iz strank vladne koalicije pred izbiranjem članov programskega sveta RTVS.

Dušan Kumer je pri obrazložitvi, kako bodo glasovali socialni demokrati, pokazal list papirja z natančnimi navodili koalicijskim članom mandatno-volilne komisije, katerih 12 od 184 predlaganih kandidatov za člane sveta RTVS naj obkrožijo v prvem krogu, v drugem krogu pa da naj počakajo na nova navodila; s tem je postavil na laž trditve koalicijskih poslancev, da se za izbor niso prej dogovorili.

Med omenjenimi člani komisije je samo Josip Bajc (SLS) zanikal, da bi imel tak listek z navodili. Predsednik France Cukjati je Kumrove navedbe komentiral kot zlorabo poslovnika in napovedal, da poslej lahko vsak poslanec govori, kar hoče. Tako se je tudi zgodilo, kajti za Kumrom je svoje glasove bolj ali manj sočno pojasnjevalo še 35 poslank in poslancev. Med koalicijskimi, ki so, kot na primer Tomaž Štebe (SDS), trdili, da so jih za izbiranje pravih članov organov RTV pooblastili volivci in da bodo izbrani poskrbeli za pričakovane spremembe na RTVS, velja omeniti Branka Grimsa (SDS), ki je med drugim napovedal, da se utegne kot začasna rešitev zgoditi, da bo televizija seje iz državnega zbora prenašala kar na 2. programu. Lista s 16 izbranimi predstavniki poslušalcev in gledalcev je zatem dobila 53 glasov – proti je bilo 23 poslancev LDS in SD, za izbranih pet »parlamentarnih« članov programskega sveta RTV je glasovalo 57 poslancev – nasprotovalo je devet poslancev LDS – za pet članov nadzornega sveta RTV pa je glasovalo 50 poslancev.

Člani programskega in nadzornega sveta RTVS

PROGRAMSKI SVET
Člani, imenovani na predlog strank
SDS – odvetnik Jože Hribernik, najbolj znan kot eden izmed branilcev Simona Krejana, Darka Njavra, Andreja Podbregarja in Roberta Suhadolnika v primeru Depala vas.

LDS – Vlado Miheljak, psiholog in predavatelj na Fakulteti za družbene vede, pisec kolumen za različne časopise. Kot izbranec LDS je sodeloval v zdaj že rajnkem svetu RTVS.

SD – politolog Jernej Pikalo, predavatelj na FDV.

Tudi članica programskega sveta na predlog vladne SLS Jana Bezenšek prihaja iz akademskih krogov. Je redna profesorica za sociologijo na mariborski pedagoški fakulteti.

NSi – Tino Mamić; bil je urednik katoliške revije Ognjišče, nekaj let je preživel v evropskih institucijah v Luxembourgu in Bruslju, zdaj pa je novinar Primorskih novic. Pred referendumom o zakonu o RTVS je bil edini član Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki je protestiral proti temu, da je društvo nasprotovalo novemu zakonu.

Člani, imenovani na predlog gledalcev in poslušalcev RTV-programov

Alenčica Marija Bole Vrabec – Predlagal jo je upravni odbor Zveze društev upokojencev Gorenjske. Je upokojena gledališka igralka, o tem, kam sodi, pa veliko pove to, da je na državnozborskih volitvah dvakrat neuspešno nastopila na listi večnega člana vladajočih koalicij DeSUS.

Boris Cipot – predlagala ga je skupina gledalcev iz Prekmurja. Največji vladni stranki naklonjeni samostojni novinar je eden redkih v zgodovini, ki so ga na RTVS odpustili. Bil je dopisnik iz Murske Sobote.

Jože Faganel – predlagali sta ga celjska Mohorjeva družba, kjer je glavni direktor, in teološka fakulteta – je bil v zadnjih treh desetletjih urednik, publicist, prevajalec, po osnovni izobrazbi pa je profesor slovenščine in francoščine. V utemeljitvi njegove primernosti za programskega svetnika je tudi trditev, da »se v prejšnjem režimu ni nikomur prodal«.

Boris Grabrijan – inženir kmetijstva. Predlagala ga je Kmetijsko-gozdarska zbornica, organizacija trdno v rokah SLS. Ukvarja se s kmetijstvom in je namestnik direktorja KGZS.

Stane Granda – zgodovinar, zaposlen kot raziskovalec na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. V programski svet ga je predlagal Zavod za oživitev civilne družbe. Ta je pred referendumom o novem RTV-zakonu zakon zelo glasno zagovarjal. Leta 2003 je podpisal pobudo Nekaj je treba storiti, s katero je desnica zahtevala »pluralizacijo« medijev v Sloveniji.

Spomenka Hribar – kandidatka Kučanovega Foruma 21, upokojena doktorica sociologije, je znana iz osamosvojitvenega časa. Je publicistka in vidna nasprotnica slovenske desnice.

Ivo Jakop – samostojni konzultant za digitalna prenosna omrežja. Predlagal ga je Gorniški klub Savinjske doline. Predlagatelji menijo, da bo njegovo znanje pomagalo programskemu svetu, da bo uresničil »temeljno željo gledalcev in poslušalcev po zagotavljanju boljših in gospodarnejših informacij«. Je podpisnik pobude Nekaj je treba storiti.

Tanja Kuštrin – predlagalo jo je društvo Zapisi Dornberk. Pogodbeno sodeluje z Radiom Slovenija in opravlja več honorarnih del na področju kulture.

Bine Matoh – igralec, zaposlen v SNG Nova Gorica. Kandidiral ga je igralski kolega Dare Valič. Sredi devetdesetih let je na lokalnih volitvah kandidiral na listi predhodnice SDS. Podpisnik pobude Nekaj je treba storiti.

Gregor Pivec – na predlog mariborske univerze je postal član sveta direktor mariborske bolnišnice Gregor Pivec. Znan je postal po lanski operaciji kile premiera Janše in je eden tihih kandidatov SDS za mariborskega župana.

Hubert Požarnik – upokojeni psiholog. Kandidirala so ga tri katoliška društva: Pobuda za šolo po meri človeka, Društvo katoliških pedagogov in Slovenski katoliški izobraženci. Član sveta RTVS je bil že v zadnjem mandatu, kot predstavnik verskih skupnosti.

Tanja Lesničar Pučko – izbranka DNS je novinarka časopisa Dnevnik. Ukvarja se tudi s prevajanjem del s področja filozofije in sociologije.

Jože Snoj – upokojeni novinar Dela in knjižni urednik na DZS. Predlagalo ga je podjetje Nova revija, ki je lani delovalo v prid novemu zakonu o RTVS. Podpisnik pobude Nekaj je treba storiti.

Ivan Janez Štuhec – duhovnik, predavatelj moralne teologije na teološki fakulteti. Predlagalo ga je več organizacij, med njimi Zavod za oživitev civilne družbe in Mohorjeva družba. Je eden najvidnejših predstavnikov Rimskokatoliške cerkve v Sloveniji in oster kritik domnevno prevelike laičnosti v družbi. Podpisnik pobude Nekaj je treba storiti.

Anton Mito Trefalt – legendarni televizijski voditelj. Predlagalo ga je športno društvo Brazde vzdržljivosti. Zdaj je upokojenec, društvo pa meni, da bo s svojimi izkušnjami »prav gotovo lahko prispeval svoj delež pri delovanju« programskega sveta.

Helena Zupančič Kastelic – izbranka Rdečega križa Slovenije je sekretarka območnega združenja RK Trbovlje. Kvalifikacije diplomirane novinarke so »dinamičnost, aktivnost in kredibilnost«.
Predstavnika verskih skupnosti

Predsednik države Janez Drnovšek je za predstavnika verskih skupnosti v programskem svetu RTVS imenoval Janeza Grila in Saša Paukovića. Prvega je imenoval na predlog Slovenske škofovske konference, drugega pa na predlog srbske pravoslavne cerkvene občine v Ljubljani.

Predstavniki zaposlenih

Tri člane programskega sveta imenujejo zaposleni na RTVS. Na internih volitvah so izvolili: za informativno dejavnost radijsko novinarko Tatjano Pirc, za tehnično dejavnost Toma Zalaznika, kulturno-umetniške sodelavce RTV pa bo zastopala Nataša Bolčina Žgavec.

Predstavniki SAZU in narodnih manjšin

Po enega člana imenujejo Slovenska akademija znanosti in umetnosti ter madžarska in italijanska narodna skupnost. Madžarsko manjšino bo predstavljal Jože Car, italijansko Maurizio Tremul, SAZU pa bo svojega predstavnika izbrala februarja.

NADZORNI SVET

Enajstčlanski organ delegirajo vlada, državnozborske stranke in zaposleni. Dva predstavnika zadnjih bosta Martin Žvelc in Rajko Gerič.

Predstavniki strank: SDS – pravnik Klemen Jaklič in ekonomist Franc Orešnik; LDS – direktor agencije Ninamedia in dosedanji predsednik nadzornega odbora RTVS Nikola Damjanić; SNS – ekonomist Tomaž Glažar; poslanka madžarske narodne skupnosti je predlagala veterinarja Igorja Šetinca, njeni kolegi in kolegice pa so ga v sredo potrdili.

Predstavniki vlade, ki jih je le-ta imenovala na dopisni seji v sredo, so nekdanji generalni direktor RTVS, novinar Janez Čadež, upokojeni filozof in sociolog Janez Jerovšek, arhitekt Matjaž Durjava in ekonomistka Sonja Heine.

Poslanci pa so glasovali tudi o zakonu o vinu, na katerega je državni svet izglasoval odložilni veto. Poslanci so prisluhnili argumentom državnih svetnikov in zakona ni podprl. Več...

Preberite v četrtkovi tiskani izdaji Dela