Razkrivamo adute Marjana Šarca

Med najbolj znanimi imeni poslanskih kandidatov je nekdanji šef Leka in glavna inšpektorica za delo.

Objavljeno
11. april 2018 17.40
Posodobljeno
11. april 2018 17.40
AmCham Slovenija
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana - Stranka kamniškega župana bo na sobotnem volilnem kongresu stranke razkrila tudi svojo listo poslanskih kandidatov. Na njej je za zdaj 80 imen. Seznam bo izvršilni odbor stranke dokončno potrdil tik pred uradno vložitvijo kandidatur.

Med kandidati za poslance in kasneje, če bo Lista Marjana Šarca v vladni koaliciji, bo po naših informacijah tudi kandidat za gospodarskega ministra prihodnje vlade, eno najprepoznavnejših imen slovenskega gospodarstva. Vojmir Urlep, ugledni menedžer ter nekdanji dolgoletni predsednik uprave Leka, naj bi kandidiral na Obali, kamor se je preselil po avgustovski upokojitvi. Na Obali so se po naših informacijah Šarčevi ljudje pogovarjali še z Alešem Bržanom, nekdanjim članom SMC in kandidatom za koprskega župana na zadnjih lokalnih volitvah, a se nato za sodelovanje z njim zaradi načina razhoda z omenjeno stranko niso odločili.

Inšpektorica in novinarja

V Mariboru naj bi kandidirala Nataša Trček, ki jo javnost pozna v funkciji glavne inšpektorice za delo, med kandidati pa sta tudi dva novinarja. Na Gorenjskem naj bi na listi kamniškega župana kandidirala novinarka nacionalnega radia Uršula Majcen, v Zagorju ob Savi pa Rudi Medved, nekdanji novinar in urednik na RTV Slovenija in POP TV, zdaj direktor tamkajšnje občinske uprave. Marjan Šarec bo kandidiral v Kamniku in nikjer drugje, na listi njegove stranke pa je po naših informacijah na primer še Alen Kofol, nekdanji direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo ter nekdanji član SDS.

Ni aktualnih poslancev

Marjan Šarec je naše informacije o kandidatih potrdil, dejal je, da so kandidate presojali po tem, kar so v življenju naredili, in ne po tem, ali in v kateri stranki so morebiti v preteklosti bili. Med kandidati, za katere so se odločili, ni nikogar, ki bi bil v preteklosti član vodstva kakšne druge stranke, in tudi nobenega od aktualnih poslancev SMC ali katere druge stranke, prav tako med njimi ni nobenega aktualnega župana. »So pa na naši listi nekateri nekdanji člani SMC in še kakšne druge stranke, na primer SD,« je bil redkobeseden Šarec. Opozoril je, da bodo morda kakšno ime še zamenjali, če se bo do dokončne potrditve izkazalo, da se v njegovi omari morebiti skriva kakšen okostnjak, ki ga pri preverjanju sami niso odkrili. Šarec se je sicer odločil, da se pred volitvami ne bo ukvarjal z ustanavljanjem lokalnih odborov svoje stranke.

Šarec je zanikal govorice, da se je zaradi padca podpore v javnomnenjskih anketah odločil za umik s televizijskih predvolilnih soočenj, ker naj bi mu tako svetovali v njegovem najožjem krogu sodelavcev. »To je le še ena od izmišljotin na moj račun. Iz česa pa naj bi se umaknil, saj pravih soočenj niti še ni bilo,« je dejal.

Da SDS, ne Janezu Janši

S približevanjem volitev se vprašanje novinarjev, ali bo šel v koalicijo s SDS, ponavlja. Marjan Šarec odgovarja, da sodelovanja s to stranko ne izključuje, a to ne bo mogoče, dokler jo bo vodil Janez Janša.

Lista Marjana Šarca je, vse odkar smo v Delovem barometru decembra začeli meriti njeno volilno podporo, v vodstvu. Od marca do aprilskega merjenja je njena popularnost padla za štiri odstotne točke, na 15,1 odstotka. Še vedno za okoli tri odstotne točke vodi pred drugouvrščeno SDS, ki ji tesno sledi SD.