Razkrivamo: Peter S. upa, da bo Rode privolil v test očetovstva

Tanja Breda S.: Da, z Rodetom sva bila intimna. Njen sin Peter S. je odločen priti do resnice o svojem očetu.

Objavljeno
27. avgust 2012 22.32
tlo*Rode
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana – Vse od medijske oznanitve drastične kazni Vatikana za upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana, ki ga je po besedah Svetega sedeža doletela zgolj zaradi domneve o njegovem očetovstvu, se ni oglasil nihče od njegovih domnevnih potomcev. Tudi nobena ženska ni nakazala, da bi bila z monsinjorjem kdaj v ljubezenskem odnosu.

Delo je s pomočjo številnih virov, tudi iz vrst klerikov, odkrilo identično zgodbo, le da ima namesto Urana v njej glavno vlogo kardinal Franc Rode.

Posnetki pogovora in priča, ki je slišano pripravljena potrditi tudi na sodišču, govorijo o tem, da je imel kardinal Franc Rode, ki je bil v mašnika posvečen 29. junija 1960, slabo desetletje po tem s Tanjo Bredo S., ki se je takrat pisala drugače, leta 1969 intimno razmerje. To se je zgodilo v času, ko je bil Rode – tako je zapisano v njegovem življenjepisu na spletni strani Slovenske škofovske konference – »ravnatelj bogoslovcev lazaristov« in tudi »predstojnik (vizitator) lazaristov«. Hkrati je »na Teološki fakulteti v Ljubljani začel predavati francoščino, nato pa tudi praktično apologetiko, misiologijo, teologijo nekrščanskih verstev, uvod v moderni ateizem in osnovno bogoslovje«.

Zdaj v enem od srednje velikih nemških mest živeča 61-letna Tanja Breda pravi, da sta bila z Rodetom intimna: »Da. Bila sva intimna. Ko sem bila stara osemnajst let. Prišel je k nam, ko se je že kot doktor na ljubljanski teološki fakulteti peljal v Maribor.«

Rode in Tanja Breda sta bila po njenih besedah v intimnih odnosih leta 1969. Naslednje leto, 1970, je Tanja Breda v nemškem sanatoriju sv. Jožefa rodila sina Petra. Zdaj na Bližnjem vzhodu živeči Peter je letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico (podatki o odvetniški pisarni so znani uredništvu), s pomočjo katere poskuša od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK.

Peter nam je potrdil, da zahteva ta test. Povedal je, da je v tem smislu Rodetu tudi pisal (v Vatikan in na Nadškofijo Ljubljana), vendar se kardinal na njegovo pismo ni odzval. Peter se tudi strinja z objavo pričujoče fotografije, ki, mimogrede, kaže na precejšnjo podobnost med njima.

Kardinal Franc Rode se z nami kljub večkratnim prošnjam ni hotel sestati. Vprašanja, ki smo mu jih poslali po elektronski pošti, še vedno ignorira; napovedal nam je le kazenski pregon.

***

Preberite tudi:

»Primer Rode: Zapustil me je, ker sem neizobražena«

Rode: Nisem oče Petru S.