Razlika v poročilu: slabih 11 milijonov tedanjih nemških mark.

Novinar Matjaž Frangež, avtor dveh knjig o trgovini z orožjem v postosamosvojitvenih časih, se je z objavo dokumenta Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo iz leta 1997 odzval na pojasnjevanje Janeza Janše glede njegove vpletenosti v koprsko pristaniško dogajanje iz leta 1991.

Objavljeno
25. februar 2011 16.06
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana - Iz dokumenta, ki je rezultat večletne raziskave na ministrstvu za obrambo po Janševem odhodu z mesta obrambnega ministra, je razvidno, da ne držijo navedbe iz poročila, ki ga je Janša predal svojemu nasledniki Jelku Kacinu. Razlika: slabih 11 milijonov tedanjih nemških mark.

Čeprav je iz dokumenta obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo št. 881-600/651/97 z dne 6. februarja 1997 jasno razvidno, kdo je naslovnik dokumenta – to je uprava kriminalistične službe ministrstva za notranje zadeve (takrat je bil njen direktor Anton Dvoršek) –, se v SDS sprašujejo, »kako to, da Kacin kot minister ob takšni domnevni ugotovitvi ni podal kazenske ovadbe«, in še, »ali bo Katarina Kresal ovadila Jelka Kacina zaradi nevestnega dela v službi«.

V svojem odzivu so iz SDS vlado in ministrstvo za obrambo spet pozvali – Janša je te pozive pogosto ponavljal v svojih četrtkovih javnih nastopih v medijih –, naj iz poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade Janeza Drnovška, umakneta stopnjo zaupnosti in ga objavita: »V njem [dokumentu] je obrazložena pravna podlaga za uvoz, izvoz in tranzit orožja, navedene so količine in cene kupljene in prodane opreme.«

Tukaj naj omenimo, da je dokument, ki ga je objavil Matjaž Frangež, primerjava podatkov o oddanem orožju, navedenih v Janševem poročilu, s podatki poročila II. uprave ministrstva za obrambo. Kot že rečeno, podatki se razlikujejo, razlika pa znaša 10.723.209 tedanjih nemških mark. Naj pa vendarle dopišemo, da tri strani dolg dokument pravzaprav razkriva vse, kar bi bilo lahko morda zaupno (celotni popis orožja!), zato je Janšev poziv, naj ministrstvo objavi dokumente (na podlagi katerih je nastal omenjeni dokument št. 881-600
651/97), povsem na mestu. Da ne bo več, kot so zapisali na spletni strani SDS, »veliko prostora za manipulacijo«.

Zvonar: Pri prvi pošiljki orožja je bil navzoč tudi Bavčar

Z dopisom pa se je zaradi našega poročanja odzval tudi Ludvik Zvonar, leta 1991 direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo. Med drugim je povedal: »Na nobenem zaslišanju, kot želi v svojem članku dokazati novinar, nisem izjavil, da sta Janša in Bavčar prevzemala orožje v Luki Koper. V Luki Koper je orožje prevzel špediter in ga predal ministrstvu za obrambo v vojašnicah Slovenske vojske, kjer je bil pri prvi pošiljki navzoč tudi Bavčar. Pri drugih pošiljkah je bil pri prevzemu od špediterja v vojašnicah Slovenske vojske navzoč samo Janša.«

Naj omenimo, da v našem pisanju nikjer nismo zapisali, da je bil pri prevzemih orožja v Luki Koper Igor Bavčar, povzeli smo le Zvonarjeve besede iz njegovega zaslišanja na ministrstvu za obrambo leta 1994: »V vseh pošiljkah je bilo predvsem orožje, ki je ustrezalo potrebam Slovenske vojske. Poleg zabojnikov s tem orožjem je vedno prispelo še nekaj zabojnikov za kupce iz Hrvaške in BiH. Tudi ti so bili odpeljani iz Kopra, in sicer na podlagi ustreznih dokumentov za tranzit. Dokumente je podpisal Janez Janša, ki je bil tudi navzoč pri vseh prevzemih orožja.« Bralec naj takratne in včerajšnje Zvonarjeve besede primerja sam.

V Zvonarjevem dopisu pa smo opazili naslednjo podrobnost: na laži je dobil Igorja Bavčarja. Ta je v svojih odzivih na obtožbe francosko-hrvaškega posrednika z orožjem Marina Tomulića, da sta Janša in Bavčar za vsako ladjo, ki je priplula v Luko Koper, pokasirala 250.000 dolarjev (mimogrede, Mladina poroča, da kriminalistična poročila kažejo, da je med Janševim ministrovanjem v Luko Koper prispelo več kot 30 ladij z orožjem), zatrdil, da ni bil pri nobenem prevzemu orožja. »Pri prvi pošiljki je bil navzoč tudi Bavčar,« je zapisal Zvonar.

Bo Janša napolnil Stožice?

Janša je v četrtkovih Odmevih dejal, da je svojo nedolžnost v trgovini z orožjem pripravljen zagovarjati tudi v polnih Stožicah. Frangež ga je zato pozival: »Na gospoda Janšo sem 15. novembra 2008 naslovil dopis, v katerem sem mu postavil nekaj vprašanj, poleg tega pa sem ga povabil na javno soočenje, kraj in čas katerega bi si lahko izbral sam. Ker si je gospod Janša izbral Športno dvorano Stožice, ga prosim, da sporoči še termin.« Iz SDS pravijo, da je brez razkritja dokumentov z ministrstva za obrambo »vsakršna nadaljnja polemika z gospodom Frangežem nesmiselna«. Pa vendar: če soočenje bo, je glede na zanimanje javnosti za enigmatično orožarsko dogajanje iz devetdesetih let mogoče pričakovati pravi spektakel. Vprašanje je le, kako drage bodo vstopnice.