Skozi Bač teče reka, v Koritnicah ogroženih 29 objektov

Voda v Loški dolini narašča, prav tako na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju. Zvečer se bo deževje še okrepilo.

Objavljeno
12. november 2014 08.44
Poplave
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica; Š. P., Delo.si; STA
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica; Š. P., Delo.si; STA

Bač, Ilirska Bistrica, Loški Potok, Cerknica − Po odločitvi sredi današnjega dneva, ki sta jo sprejela ilirskobistriška civilna zaščita in župan Emil Rojc, so popoldne prekopali cesto Bač-Koritnice in zasuli cesto Koritnice - Knežak, s čimer naj bi vodo, reko, ki teče proti in skozi Bač v dveh dneh preusmerili na polje, vode, ki izvirajo sredi Bača, pa naj bi požrla kanalizacija. Kot pa nam je povedala Špela Sedmak, ki v Koritnicah koordinira reševanje, z 29 potopnimi in motornimi črpalkami iz 24 gospodarskih in stanovanjskih objektov prečrpavajo vodo iz kleti.

»Toliko, da se ne more preliti v bivalne prostore, sicer pa smo brez internetne povezave, ker so vode verjetno poškodovale optični kabel, uničenih je nekaj kmetijskih strojev,« je pojasnila Sedmakova. Prekopali so stranske makadamske poti pod pobočnimi izviri za vasjo, zato da voda ne teče v vas. V Koritnicah še ocenjujejo, da se bo pronicanje oziroma kar izviranje vode iz tal še nadaljevalo, gotovo, dokler bo jezero pod vasjo tako obsežno kot je zdaj.

V Koritnice so včeraj zvečer preventivno pripeljali dvoje prikolic vreč s peskom, panika pa je nastala pri nekaterih ljudeh, ki jim doslej voda iz podtalja še nikoli ni prodrla v stanovnajske prostore.

Pri reševanju v Koritnicah domačim gasilcem pomagajo gasilci šestih sosednih društev in tudi iz postojnske in kraške gasilske zveze.

Ojezeritev s 15 milijoni kubičnih metrov vode

Ojezeritev Loškega polja počasi narašča. Koordinator reševanja v Loški dolini Damjan Janeš je danes popoldne povedal, da obsega območje 4,5 kvadratnih kilometrov, volumen pa po izračunih gasilcev znaša približno 15 milijonov kubičnih metrov vode, vsekakor več kot pozimi. V vaseh Kozarišče, Šmarata, Dane, Podcerkev, Nadlesk, Pudob in Markovec je poplavlejnih 25 hiš in 25 gospodarskih poslopij, ogroženih je 14 hiš in devet gospodarskih poslopij, izseliti so morlai 15 domačinov. Rešujejo gasilci šestih domačih gasilskih enot ter gasilci iz sosednjega, hrvaškega Prezida, rešuje tudi slovenska vojska. Njihovo edino »orožje« so protipoplavne vreče s peskom, plastične folije in črpalke. Ponekod elektriko iz omrežja nadomeščajo z elektriko iz agregatov.

V Škocjanske jame Reka 220 kubikov na sekundo

Škocjanski pretok je na sobotno kritično jutro znašal 320 kubičnih metrov na sekundo, danes je približno konstanten, za sto kubičnih metrov manjši, a še vedno impozanten. Reka se preliva čez ves ožji in precejšnji del širšega dela Vremske doline. Poplavljena ni nobena hiša, pred vodo so košanski gasilci obvarovali eno hišo pri odcepu za Suhorje. Zaradi razlitja na več odsekih je zaprta cesta Ilirska Bistrica-Ribnica, obvoz je po cesti Pivka - Knežak. Reka zlagoma upada.

Skozi Bač teče reka

Po cesti skozi vas Bač dere reka, ki je ponekod globoka tudi pol metra. Ogroženih je več kot polovica hiš v vasi, vse ob glavni cesti skozi vas, ki pa jih gasilci s pregradami iz vreč s peskom večinoma še branijo. Prebivalci in vozila v garažah, ležečih ob vodi, so tako rekoč ujetniki v lastnih hišah.

Zaradi dežja, ki je padal včeraj zvečer in vso noč, in naraslega vodotoka skozi vas so aktivirali vse gasilce zgornjepivških prostovoljnih društev iz občine Ilirska Bistrica, na pomoč so dopoldne priskočili še gasilci iz Pivke, pričakujejo pomoč gasilcev iz Obalno-kraške regije.

Gasilci pregledujejo stanje od hiše do hiše, v katerih večinoma izčrpavajo vodo iz kleti in pritličij, in ljudem, ki to potrebujejo, priskrbijo črpalke. Vodo še vedno izčrpavajo tudi iz nekaj hiš v Koritnicah. Marsikatera domačija si je priskrbela lastno črpalko.

Zjutraj je voda z brežin drla tudi v vaseh v Podgori, v zgornjem toku Reke, in ponekod zalivala cesto. Kot običajno, so bili zaliti deli nekaterih ilirskobistriških ulic, a razlitje Reke iz struge še ni tako veliko, kakršno je bilo v petek.


 

Foto: Dragica Jaksetič/Delo


Kot so sporočili iz Regijskega centra za obveščanje Postojna, se je v vaseh Knežak in Bač ob 7.41 zaradi nevarnosti poplav in dviga podtalnice oglasila sirena, ki opozarja na nevarnost.

Razmere na cestah lahko spremljate na tej povezavi.

Gladina Cerkniškega jezera bi lahko prihodnji teden dosegla februarsko

Od včeraj od 16. ure do 11. ure danes je jezero, ki prekriva Loško polje, na merilni postaji v Pudobu naraslo od 599 na 605 centimetrov. Stanislava Sluga Pudobska poroča, da je naraščalo za približno dva milimetra na uro, zdaj pa narašča tri milimetre na uro.

Gladina Cerkniškega jezera oziroma gladina pri mostu čez Stržen pri Gornjem jezeru je znašala včeraj ob 9.05 377 centimetrov, danes ob 9.30 pa 386 centimetrov.

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja se težave na ojezerjenih površinah kraških polj stopnjujejo. Danes ponoči so se zaostrile razmere na območju zgornje Pivke. Aktivirali so se številni pobočni kraški izviri, voda pa zdaj odteka prek Pivške doline naprej čez Postojnsko jamo proti Planinskemu polju. Po preliminarnih ocenah bi lahko gladina Cerkniškega jezera po Polajnarjevi oceni že v torek dosegla raven iz letošnjega februarja. Prav tako se bo zviševala gladina Planinskega polja.

Ker se kraška voda steka po porečju Ljubljanice proti Ljubljanskemu barju, bo tudi ta reka ponovno poplavila. Za zdaj meteorologi napovedujejo, da bo poplavila na običajnih mestih, pa vendar se lahko tudi poplave na Ljubljanskem barju prihodnji teden še povečajo.

Vremenske razmere

Zvečer se bo deževje okrepilo in povzročilo ponovno dviganje gladin vodotokov in ojezerjenih površin na Krasu. V četrtek se bodo vremenske razmere umirile, a le do sobote, ko se bo po napovedih meteorologov ponovno začelo daljše obdobje deževnega vremena. Prihodnji teden bi gladina Cerkniškega jezera lahko dosegla višino iz letošnjega februarja.

Meteorolog Brane Gregorčič je v izjavi za medije pojasnil, da je vremensko dogajanje na našem območju v zadnjem tednu pod vplivom obsežnega ciklonskega območja nad zahodnim delom srednjega Sredozemlja. Deževje pa še ni končano, saj meteorologi v prihodnjih 24 urah pričakujejo ponovno približevanje ciklona, zato se bodo danes zvečer in ponoči padavine znova okrepile. Predvsem v južni in zahodni Sloveniji bo tako lahko padlo še med 20 in 50 litri dežja na kvadratni meter, lokalno morda tudi več.

V četrtek čez dan se bo vreme nekoliko umirilo. Dež bo najprej ponehal na Primorskem, do večera pa povsod po državi. Sledi približno 48-urna prekinitev padavin. V soboto zvečer bo Slovenijo zajela nova vremenska motnja, sledilo pa bo nekajdnevno obdobje dežja, je napovedal Gregorčič.