Razmere za zdravnike in bolnike vse slabše

Zdravniki so na zboru UKC opozorili, da so razočarani in utrujeni zaradi slabih pogojev dela in podcenjevalnega odnosa.

Objavljeno
18. september 2012 22.49
Slovenija Ljubljana 18.09.2012 - Zbor zdravnikov UKC. Foto: Leon Vidic/Delo
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Slovenski zdravniki so danes na zboru UKC znova opozorili, da se razmere za zdravniško delo in s tem za bolnike slabšajo, težavo pomeni tudi zastarela in izrabljena oprema. Zaradi neprimernih razmer in podcenjevanja do njihovega dela se jih vse več odpravlja v tujino.

»Nedopustno je, da moramo zdravniki za vsako, tudi nujno potrebno opremo, namenjeno zdravljenju bolnikov, prositi, se boriti, utemeljevati, iskati donatorje, sponzorje in mecene. To nas utruja in nam jemlje energijo, namenjeno zdravljenju, operacijam, raziskovanju in pedagoškemu delu,« je za Nedelo povedal prof. dr. Uroš Ahčan, predstojnik opeklinskega oddelka, kjer še vedno zdravijo najhuje opečene v balonarski nesreči.

Zdravnikom jemlje energijo tudi razvrednotenje njihovega dela in prazno govorjenje, je trpko ugotovil Vladimir Sojar, vodja transplantacijske dejavnosti, na današnjem zboru v UKC: »Že pol leta se dogovarjamo, da nam mora ZZZS za vsako transplantacijo srca plačati 60.000 evrov več, medtem smo izvedli že 23 transplantacij, pa nič.«

Zdravniki so se zbrali v UKC pred začetkom dela, kakor v času priprave na belo stavko, čeprav je zdaj ne načrtujejo. »Pogovarjamo se o istih temah kot pred dvema letoma,« je povzel dejstvo, da se v zdravstvu nič ne premakne na bolje, Božidar Visočnik, anesteziolog, predsednik Fidesa v UKC.

To poletje so tekle v UKC priprave na reorganizacijo neprekinjenega zdravstvenega varstva, da bi UKC prihranil nekaj denarja, toda Fides se z njo ni strinjal.

Reorganizacija je za zdaj ustavljena, zdravnike pa je danes podprl tudi Simon Vrhunec, generalni direktor UKC: »Tisti, ki je v službi, mora biti ustrezno plačan, a naložiti mu je treba delo.«

Minister Tomaž Gantar je povedal, da bo pravilnik o neprekinjenem zdravstvenem varstvu spremenil (več o tem v jutrišnjem Delu).

Zdravniki v UKC ne dobijo plačanega vsega svojega dela. Predvsem so na udaru specializanti; nekateri nimajo plačanih tudi več kot sto ur nočnega dela.

»Če bi bile plačane vse nadure, ki jih zdravniki opravimo, bi se sistem sesul. Ko se bomo poleg tega morali še štempljati, ne bomo naredili niti ene nadure več,« je bila ogorčena Dragica Kosec, okulistka, glede na dejstvo, da ponekod v UKC že ugotavljajo navzočnost naprave, ki beleži izstop le do 16.30, tudi v primeru, da je zaposleni v službi do večera.

V odgovor na slabo finančno stanje se je začelo vodstvo dogovarjati za trženje storitev – za zdravljenje ruskih državljanov. Kaj pravi na to minister, preberite v jutrišnjem Delu.