Razmišljajo o nezaupnici vladi

Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je napovedal, da bodo v njegovi stranki čez dva meseca vložili interpretacijo za celotno vladio, če vlada do takrat še ne bo sprejela učinkovitih protikriznih ukrepov.

Objavljeno
25. september 2009 21.22
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Cerklje na Gorenjskem - Svet SDS je sinoči v tukajšnjem kulturnem hramu Ignacija Borštnika obravnaval gospodarske in socialne razmere v državi. Po eni uri seje je pred novinarje stopil predsednik SDS Janez Janša in povedal, da so v SDS zaskrbljeni zaradi neodločnega, večkrat zmedenega in neučinkovitega ukrepanja vlade pri spopadanju z gospodarsko krizo.

 

Tudi sicer se razprave zdaj v Sloveniji usmerjajo v to, kako povečati kakšne davke ali odpraviti kakšne pravice, skoraj nič pa se ne razpravlja in še manj ukrepa v smeri, kako več ustvariti, spodbuditi proizvodnjo, povečati število delovnih mest, je bil kritičen Janez Janša. »V SDS bomo zato v prihodnjih tednih skrbno spremljali razmere in čez dva meseca, ko bo naslednja seja sveta, skladno s sklepi današnje petkove seje v Cerkljah predlagali ustrezne politične ukrepe, da Slovenija ne potone še globlje v recesijo.« V predlogu izjave, ki naj bi jo sinoči sprejeli na seji, je zapisano, da svet nalaga izvršilnemu odboru, naj za naslednjo sejo čez dva meseca pripravi novo oceno razmer in predloge morebitnih ukrepov ter razmisli o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali pa interpelaciji zoper vlado.

 

Na vprašanje o težavah v Prekmurju je Janša odgovoril, da v mandatu prejšnje vlade v tej pokrajini ni bilo problemov z brezposelnostjo. »Ob našem zadnjem obisku eno leto pred koncem mandata so vsa tamkajšnja podjetja tarnala, da morajo zaposlovati tujce. Začeti so bili številni projekti, dokončana je bila avtocesta, ki je povezala Prekmurje s preostalo Slovenijo, kar bi moralo spodbuditi gospodarsko aktivnost. Zastavljeni so bili projekti znotraj resolucije o nacionalnih razvojnih projektih, a ti zdaj mirujejo,« je dejal in pripomnil, da je Prekmurje eno leto popolnoma zapostavljeno. Delovna mesta trenutno nastajajo v tistih podjetjih, ki imajo denar za naložbe in ki imajo tudi naročila, je poudaril Janša. »Če bi znižali davke podjetjem in hkrati uvedli investicijske olajšave, bi vsak razumen podjetnik tudi v tem času investiral, to bi ustvarilo nove programe in nova delovna mesta ter povečalo zaposlenost. Formula je zelo preprosta,« je prepričan Janša.

 

Glede imenovanja Bojana Starmana, člana SDS, na mesto direktorja Mure je Janša dejal, da je začuden, ker je vlada sposobne gospodarstvenike iskala v opozicijski stranki. »Ob tem da se je nekatere, ki so včasih že bili v Muri in ki veljajo za cvet slovenskih menedžerjev, razporedilo v državna podjetja, kamor denar sam priteka. Mislim na Boruta Meha, ki je zdaj direktor Holdinga Slovenske elektrarne. Pričakoval sem namreč, da bo ta vrhunski menedžer vladnih strank šel zdaj reševat Muro,« je še komentiral Janša. M. Ha.

 

Iz Sobotne priloge