Razočarani nad zakonom in univerzo

Danes se je končala javna razprava o predlogu zakona o visokem šolstvu.

Objavljeno
29. november 2013 19.46
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Svobodna univerza poziva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj pripravi nov predlog zakona o visokem šolstvu, ki bo konceptualno domišljen in utemeljen z analizo. Številni profesorji in študenti so poleg tega razočarani še nad odločitvijo senata ljubljanske univerze, da zakon le delno zavrne.

»Predlog zakona razkraja nekaj, kar je bilo razumljeno kot javno dobro. Z zakonom zaščiteno pravico do dostopa do izobraževanja zdaj podreja tržni logiki. To ne načenja samo vprašanja avtonomije univerze in akademske skupnosti, ampak predvsem spodbuja razslojevanje prebivalstva,« je danes pred ministrstvom, kjer so na zadnji dan javne razprave oddajali svoje pripombe na predlog zakona o visokem šolstvu, pojasnjeval član Študentske Iskre Jaša Lategano.

Društvo Iskra predlog zakona zavrača v celoti, prav tako študentski svet ljubljanske univerze s predsednikom Gašperjem Skalarjem Rogičem na čelu ter tudi predstavniki Svobodne univerze.

Po besedah profesorja Mirana Zupaniča predlog v štiridesetih odstotkih spreminja javno univerzo v korporativni subjekt, ki deluje na trgu. Moti ga tudi, da se s predlogom »nadaljuje sistematična getoizacija umetniške dejavnosti«.

Veliko bolj blago do predloga zakona je s svojimi kritikami vodstvo ljubljanske univerze. Senat je namreč potrdil stališče, ki je zapisano na eni strani, v njem pa so predlogu delno naklonjeni, delno ne. V prilogi so sicer ministru Jerneju Pikalu oddali še 35 strani pripomb svojih članic. Senat je predlagal, naj se javna razprava podaljša do 15. decembra, kar pa je minister že zavrnil. Tako bo šel zakon že zdaj v medresorsko usklajevanje. Pričakujejo, da bi lahko bil sprejet 1. marca.