Razpis za partnerja obnove vile Rafut še pripravljajo

Za vilo zdaj pripravljajo konservatorski načrt, partnerja za obnovo naj bi izbrali do konca leta.

Objavljeno
20. avgust 2013 14.38
VILA RAFUT
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Pristava – Čeprav so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) že v začetku letošnjega leta potrdili, da pripravljajo javni razpis, s katerim nameravajo obnoviti vilo Rafut in del Rafutskega parka, ki ga upravlja ministrstvo, razpisa še niso objavili. Kot kaže, tudi na partnerja za obnovo ene redkih stavb v neoislamskem slogu v Sloveniji pred koncem leta ne bodo izbrali.

Ministrstvo je za obnovo kulturnega spomenika vile Rafut že 4. julija lani prejelo vlogo o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva. Skladno z zakonom so imeli na voljo štiri mesece za odgovor, v tem času so opravili tudi predhodni postopek, ki je bil postal podlaga za odločitev o izvedbi projekta tovrstnega partnerstva. Aktivnosti v zvezi z načrtovanim neodplačnim prenosom vile Rafut na novogoriško občino so v tem času mirovale, saj se javno-zasebno partnerstvo pri obnovi vile in neodplačan prenos občini izključujeta. Konec letošnjega februarja je bila odločitev države popolnoma jasna.

Razpisa po pol leta še niso pripravili

»Ministrstvo bo v skladu z načeli dobrega gospodarja, transparentnosti, nediskriminatornosti in na podlagi zakonodaje s področja javno-zasebnega partnerstva objavilo javni razpis za izbiro partnerja za obnovo Vile Rafut in dela Rafutskega parka, ki ga upravlja ministrstvo,« so sporočili takrat. Povedano z drugimi besedami: upov novogoriške občine, da bi država podobno kot v primeru gradu Branik lastništvo stavbe brezplačno prepisala nanjo, je bilo konec.

A čeprav je od odločitve MIZŠ minilo že skoraj pol leta, razpis za izbiro javno-zasebnega partnerstva še vedno ni bil objavljen. »Naš cilj je izbor javno-zasebnega partnerja do konca letošnjega leta. V teku je priprava konservatorskega načrta, ki bo podlaga za pripravo projekta za izvedbo. S konservatorskim načrtom se bo bolj natančno lahko določil finančni in vsebinski okvir obnove, ki ga bo moral upoštevati vsak investitor oziroma javno-zasebni partner v vilo,« so zdaj za Delo povedali na MIZŠ.

Le nujno potrebna vzdrževalna dela

Vilo pa med dolgotrajnimi postopki priprave razpisa za njeno obnovo vse bolj razjeda zob časa. Kot je znano, slovito delo arhitekta Antona Laščaka, ki je obenem eno redkih primerkov neoislamskega sloga pri nas, namreč že dlje časa potrebuje korenito prenovo. Ko so si stavbo februarja letos ogledali arhitekti s tržaške univerze in Nove Gorice, so opozorili, da propada, da je minaret razpokan in da bi se leseni tramovi lahko napojili z vodo ter zgnili in se podrli.

Na ministrstvu so na naše vprašanje, ali so v zadnjem času vilo kaj dodatno zaščitili pred propadom ali bo to naloga bodočega lastnika oziroma upravljavca, odgovorili: »Nujno potrebna vzdrževalna dela so bila izvedena v parku in stavbi. Vila je zaščitena pred propadanjem, njeno stanje je identično stanju pred prevzemom s strani ZRC SAZU in je v danih okoliščinah zadovoljivo. V letošnjem letu je v načrtu še košnja trave, odstranitev morebitnega odvečnega drevja in čiščenje žlebov s ciljem normalnega odtoka vode s strehe vile«.