Razplet ureditve novega zavetišča za živali

Dokončna rešitev ene najbolj perečih mariborskih težav, ureditev novega zavetišča za živali, je tik pred razpletom. Po neuradnih podatkih bodo na prihodnji seji na mizo dobili dokument identifikacije investicijskega projekta.

Objavljeno
12. november 2008 17.40
Robert Galun
Robert Galun
Maribor - Dokončna rešitev ene najbolj perečih mariborskih težav, ureditev novega zavetišča za živali, je tik pred razpletom. Potem ko so mestni svetniki na junijski seji potrdili predlog mestne uprave, da se na Teznu, ob Zolajevi ulici zgradi moderno zavetišče, bodo po neuradnih podatkih na prihodnji seji (24. novembra) na mizo dobili dokument identifikacije investicijskega projekta, vrednega med 700 in 800 tisoč evri.

 

Zapletov pri potrjevanju dokumenta ni pričakovati; nenazadnje so bili svetniki junija, ko so določili lokacijo za zavetišče, soglasni, kar je pri pomembnih odločitvah redkost. Če bodo potrdili dokument, bodo na decembrski seji odločali še o investicijskem programu, v katerem bo vrednost naložbe povsem natančno določena. Zatem bo na potezi samo še upravna enota, ki bo odločila, ali investicijski program izpolnjuje vse pogoje za izdajo gradbenega dovoljenja.

 

Podžupan Rok Peče, ki nad problematiko zavetišča bedi že leta in je odgovoren za izpeljavo projekta, predvideva, da bodo prvo lopato zasadili na začetku gradbene sezone, najpozneje v drugi polovici marca. Želi si, da bi zavetišče lahko odprli 20. oktobra 2009, na dan, ko je bil Maribor leta 1164 prvič omenjen v pisnih virih. V šestih mesecih namerava občina zgraditi 45 pasjih boksov, ki bodo celo nekoliko večji, kot določa pravilnik o pogojih za zavetišča za zapuščene živali, mačke naj bi imele kar svoj trakt z izhodom na prosto, manjkale ne bodo karantena, veterinarska ambulanta in upravna stavba, vse skupaj v izmeri okrog tisoč kvadratnih metrov.

 

Na zemljišču, velikem 5500 kvadratnih metrov, bo občina uredila tudi park, a ta bržkone še ne bo nared do 20. oktobra. Sicer bo zavetišče zasnovano tako, da ga bo mogoče v primeru povečanih potreb dograjevati. Kot je znano, bo z zavetiščem upravljalo Društvo za varstvo in proti mučenju živali, ki upravlja (sicer brez dovoljenj) z zavetiščem v Zrkovcih.


Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela!