Razprava o koncesijah do konca februarja

Minister Bručan je do 28. februarja podaljšal javno razpravo o predlogu zakona o koncesijah za izvajanje javne službe v zdravstveni in lekarniški dejavnosti in o svobodnih zdravnikih specialistih.

Objavljeno
24. januar 2007 11.08
Ljubljana – Minister za zdravje Andrej Bručan je do 28. februarja podaljšal javno razpravo o predlogu zakona o koncesijah za izvajanje javne službe v zdravstveni in lekarniški dejavnosti in o svobodnih zdravnikih specialistih, so potrdili v službi za stike z javnostmi ministrstva.

Za dodatno podaljšanje javne razprave o omenjenem zakonskem predlogu za en mesec so se v ponedeljek, 22. januarja, na sestanku partnerskega sveta dogovorili predsedniki strank, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj. V tem času naj bi se minister za zdravje Andrej Bručan v skladu z dogovorom na partnerskem svetu sestal s pogajalskimi skupinami tistih članic partnerstva, ki so zainteresirane za usklajevanja.

Podaljšanje javne razprave o zakonu o koncesijah je partnerskemu svetu predlagal predsednik SD Borut Pahor. Sprva je predlagal trimesečno podaljšanje, a so predsedniki strank prišli do kompromisa, po katerem bo razprava podaljšana za en mesec. V SD imajo namreč že od začetka javne razprave k temu predlogu zakona številne pripombe, ki jih želijo predstaviti ministru Bručanu.

Socialni demokrati imajo po Pahorjevih besedah "ločeno stališče" glede priprave omenjenega zakona kot večina ostalih partneric, zato bodo vztrajali, da se o zakonu še usklajujejo. Če o spornih določbah zakona ne bi dosegli kompromisa, naj bi nato o predlogu odločalo tudi partnerstvo, kar bi se zgodilo prvič, so napovedali v ponedeljek.

Tudi premier Janez Janša je ob sestanku partnerstva potrdil, da bodo ministru Bručanu predlagali podaljšanje roka za razpravo, Pahor pa naj bi zagotovil, da bodo k zakonu podali vrsto konkretnih pripomb in ne le pavšalnih očitkov oz. manipulativnih očitkov o divji privatizaciji zdravstva. Sestankov ministra Bručana s strankami, članicami partnerskega sveta, bo več, pri čemer gre za normalno proceduro usklajevanja, je še zatrdil predsednik vlade.

Pri predlaganemu zakonu o koncesijah gre sicer za iskanje rešitve za ureditev zdravstvenega sistema, je v ponedeljek še pojasnil Janša. Sedanje stanje ni dobro, kar pa ni v največji meri rezultat dela sedanjega ministra za zdravje, je ocenil Janša in tako zavrnil tudi očitke na računa Bručana. V prejšnjih mandatih so se namreč koncesije podeljevale brez jasnih kriterijev, zato je sedanje stanje na tem področju neuravnoteženo in neurejeno.