Razprava o onesnaženju ravno sredi krepko prekoračenih vrednosti PM10

V Kisovcu Zagorjani jutri organizirajo Dan trajnostne energetike; Arso svari pred povečanimi vrednostmi prašnih delcev.

Objavljeno
26. november 2014 18.28
Termoelektrarna Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Tematika Dneva trajnostne energetike, ki jo za jutri, četrtek ob 18. uri, v energetsko obnovljenem kulturnem domu v Kisovcu sklicujejo Zagorjani, se ne bi mogla bolje ujeti z dejanskim stanjem na področju onesnaženega ozračja v Zasavju. Dogodek se bo namreč odvijal v času, ko vrednosti PM 10 v Zagorju krepko prekoračujejo mejno vrednost 50 mikrogramov na kvadratni meter. V torek so te znašale 61 mikrogramov.

Zasavci že leta, podkrepljeno s številkami, opozarjajo na vpliv onesnaženja na zdravje ljudi: Trboveljčani, Hrastničani in Zagorjani dokazano umirajo mlajši kot drugi Slovenci in tudi pogosteje obolevajo. Študija Zdravje za Zasavje je pokazala, da imajo Zasavci za šest odstotkov večje možnosti, da zbolijo za rakom, dvainpolkrat več zasavskih otrok, kot znaša slovensko povprečje, oboleva na dihalih, med starejšimi od 65 let pa vlada nadpovprečna umrljivost.

Eden prednostnih akcijskih programov na področju politike je zmanjšati škodljivost onesnaževanja na zdravje. V Kisovcu bo beseda med drugim tekla o vplivu energetskih sanacij stavb in rabe obnovljivih virov na kakovost zraka, o trajnostni energiji in onesnaženosti v Mariboru, Tanja Bolte z direktorata za okolje bo predstavila ukrepe za zmanjšanje koncentracije delcev PM10, zdravnik iz zagorskega Zdravstvenega doma Franc Novak pa bo spregovoril o vplivu onesnaženja na zdravje ljudi.

Republiška agencija za okolje (Arso) je v teh dneh vnaprej opozarjala ljudi na slabši zrak. Preseganje mejne vrednosti trdih delcev PM 10 v zraku so pričakovali v Mariboru, Celju, Murski Soboti, Novem mestu, Trbovljah in Zagorju. Arsove torkove napovedi so se glede na uradne podatke uresničile 50-odstotno: mejne vrednosti so bile presežene v Mariboru, Murski Soboti in Zagorju. Prebivalcem teh območij Arso priporoča, naj ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja.