Razpravo o koncesijah podaljšali

Predsedniki strank, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj, so se seznanili s seznamom zakonov, ki bodo letos obravnavani v okviru partnerstva. Med njimi je tudi zakon o koncesijah v zdravstvu.

Objavljeno
22. januar 2007 17.21
Ljubljana - Predsedniki strank, ki so pristopile k Partnerstvu za razvoj, so se danes pri predsedniku vlade Janezu Janši seznanili s seznamom zakonov, ki bodo letos obravnavani v okviru partnerstva. Med njimi je tudi zakon o koncesijah v zdravstvu, za katerega je partnerski svet sklenil, da podaljša razpravo o njem še za mesec dni. V tem času se bo minister za zdravje Andrej Bručan sestal s pogajalskimi skupinami tistih članic partnerstva, ki so zainteresirane za usklajevanja.

Podaljšanje javne razprave o zakonu o koncesijah je partnerskemu svetu predlagal predsednik SD Borut Pahor. Sprva je predlagal trimesečno podaljšanje, a so predsedniki strank na današnjem sestanku prišli do kompromisa, po katerem bo razprava podaljšana za en mesec. V SD imajo namreč na predlagani zakon številne pripombe, ki jih želijo predstaviti ministru Bručanu.

Socialni demokrati imajo namreč po Pahorjevih besedah "ločeno stališče" glede priprave omenjenega zakona kot večina ostalih partneric, zato bodo vztrajali, da se o zakonu še usklajujejo. Če o spornih določbah zakona ne bi dosegli kompromisa, naj bi nato o predlogu odločalo tudi partnerstvo, kar bi se zgodilo prvič.

Janša: Gre za iskanje rešitve za ureditev zdravstvenega sistema

Tudi premier Janša je potrdil, da bodo ministru Bručanu predlagali podaljšanje roka za razpravo, Pahor pa naj bi zagotovil, da bodo k zakonu podali vrsto konkretnih pripomb in ne le pavšalnih očitkov oziroma manipulativnih očitkov o divji privatizaciji zdravstva. Sestankov ministra Bručana s strankami, članicami partnerskega sveta, bo več, pri čemer gre za normalno proceduro usklajevanja, je še zatrdil predsednik vlade.

Pri predlaganemu zakonu o koncesijah gre sicer po Janševih besedah za iskanje rešitve za ureditev zdravstvenega sistema. Sedanje stanje ni dobro, kar pa ni v največji meri rezultat dela sedanjega ministra za zdravje, ocenjuje Janša in tako zavrača tudi očitke na računa Bručana. V prejšnjih mandatih so se namreč koncesije podeljevale brez jasnih kriterijev, zato je sedanje stanje na tem področju neuravnoteženo in neurejeno.

Bajuk: Koncesije so se v preteklosti podeljevale na zelo nepregleden način

Z današnjo odločitvijo o podaljšanju razprave je zadovoljen tudi predsednik NSi Andrej Bajuk, ki ga veseli ustvarjanje možnosti, da pride do večjega soglasja in globlje razprave o pomembnih vprašanjih, kot so koncesije v zdravstvu. Tudi on je poudaril, da so se koncesije v preteklosti podeljevale na zelo nepregleden način, kar je treba urediti. Bajuk je kot zelo pomembno izpostavil tudi dejstvo, da je državni zbor že sprejel zakon o javno-zasebnem partnerstvu.

Podobnik: Zakon povečati dostopnost do zdravstvenih storitev

Po besedah predsednika SLS Janeza Podobnika mora zakon povečati dostopnost do zdravstvenih storitev ter solidarnost in pravičnost zdravstvenega sistema, istočasno pa mora poveča tudi učinkovitost. Dodatna razprava bo odgovorila še na nekatera odprta vprašanja, denimo na to, ali poglavje o svobodnih zdravnikih sploh spada v omenjeni zakon ter ali so koncesije tista pot, ki bo povečala dostopnost do zdravstvenih storitev.

Jelinčič: Koncesije se morajo podeljevati

Predsednik SNS Zmago Jelinčič ocenjuje, da se koncesije morajo podeljevati. Sedanje stanje, ko je bilo veliko koncesij podeljenih brez tehtnih razmislekov, je treba sanirati, opozarja Jelinčič. Ko se bodo v nacionalni stranki srečali z Bručanom, bodo pripeljali tudi lastne strokovnjake, ki imajo svoje pripombe, je še napovedal.

Erjavec: Bručanu smo že v petek podali svoje pripombe

V najmanjši koalicijski stranki so se z Bručanom sestali že v petek in mu podali svoje pripombe. Kot je pojasnil predsednik DeSUS Karl Erjavec , je treba še pred obravnavo zakona o koncesijah sprejeti nacionalni program zdravstva ter določiti javno zdravstveno mrežo. V nasprotnem primeru se zakona ne bo dalo izvajati, je prepričan Erjavec.

Člani partnerskega sveta so se danes še dogovorili, da jih bo vlada sproti seznanjala z rezultati usklajevanja s socialnimi partnerji na področju reforme trga dela.