Razprodaja hotelov se nadaljuje

Istrabenz išče finančnega svetovalca pri prodaji šestih svojih hotelov v Portorožu.

Objavljeno
07. maj 2017 22.11
Hotel Slovenija v Portorožu, 31. maja 2016 [Hotel Slovenija,Portorož,hoteli,turizem]
Suzana Kos
Suzana Kos
Portorož – Po naših informacijah so v Istrabenzu že dobili nekaj ponudb družb, ki bodo svetovale pri prodaji šestih portoroških hotelov Istrabenz Turizma. Pravni svetovalec pri tem poslu pa bo tudi tokrat »hišni« odvetnik Stojan Zdolšek, ki bo vodil tudi bližnjo skupščino holdinga. Po njej bo Istrabenz po 69 letih odšel iz Kopra in kmalu očitno tudi na smetišče zgodovine.

»Družba Istrabenz upravlja in odprodaja premoženje v skladu z dogovorom z upniki. Več v tej fazi ne moremo komentirati,« je redkobeseden Andrej Laznik, predsednik uprave holdinške družbe Istrabenz, ki vodi tudi hčerinsko družbo Istrabenz Turizem. Ta ima v lasti šest glavnih obalnih hotelov in tudi to družbo morajo za poplačilo dolgov prodati.

Talec lastniških blodenj

Istrabenz Turizem ima v lasti šest portoroških hotelov: Grand hotel Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna in Neptun. Dva sta najvišje kategorije, preostali so štirizvezdični. Njihova vrednost je po naših informacijah okoli 60 milijonov evrov.

»Slovenski turizem je talec blodenj svojih lastnikov. Žal dobri rezultati zadnjih dveh let niso pomagali k njegovemu razvoju, temveč so bili prihodki porabljeni za poplačilo upnikov. Panogo nadzorujejo slabi nadzorni sveti, v katerih prepogosto sedijo ljudje, ki o turizmu nimajo pojma, temveč od uprav zahtevajo samo donose, čeprav se investicija v hotel poplača v povprečju v 15 letih. Zdaj pa je tako, da so uprave štirizvezdičnih hotelov (investicijsko) tako omejene, da ne morejo kupiti niti novih brisač,« je kritičen Bogdan Lipovšek, dolgoletni turistični direktor in dober poznavalec panoge.

Se mu zdi mogoče, da se bo v Portorožu v omenjenih hotelih po napovedanih lastniških spremembah pojavila še kakšna mednarodna veriga, kot so Marriott, Starwood ali Hilton? »Povsem mogoče je, da bodo verige te objekte vzele v upravljanje, če se bodo tako odločili njihovi lastniki, še zlasti glede na špekulacije, da se bo umaknil Kempinski,« meni Lipovšek. Nekateri sogovorniki kot novega lastnika Istrabenzovih hotelov omenjajo srbskega poslovneža Miodraga Kostića in njegovo MK Group. »Naša družba je leta 2008 vstopila še v turizem in hotelirstvo, smo dolgoročni vlagatelj, v Srbiji smo v tej panogi vodilni, trenutno imamo 2500 sob, v treh do štirih letih pa nameravamo to število podvojiti,« so za Delo povedali v Beogradu. Na vprašanje, ali so torej zainteresirani za nakup Istrabenz Turizma, odgovarjajo, da bodo, če bodo pogoji prodajalca ustrezni, resno proučili tudi to investicijsko priložnost.

Bavčarju je žal, da ga niso ujčkali

Premoženje holdinga Istrabenz plahni. V svojih najboljših časih je imel v (so)lasti več deset družb v različnih panogah, od prehrambne industrije do energetike in turizma, zdaj pa sta mu ob turizmu ostala le še družba Adriafin (njeno glavno premoženje so Vinakoper in nekaj nepremičnin) ter Zastava Istrabenz Lizing, ki se v Srbiji ukvarja s finančnim najemom avtomobilov in drugih vozil ter opreme. Ali to pomeni, da je blizu tudi ukinitev Istrabenza? Odgovora v holdingu, ki ga je v časih največje širitve vodil Igor Bavčar, zdaj pa ima le še dva zaposlena, nismo dobili. Igor Bavčar pa ob razprodaji Istrabenza zdaj za Delo pravi, da mu je žal, da ni bil med tistimi, ki jih banke še danes ujčkajo. »Istrabenz je bil plen, ki so si ga raje razdelili kot pa sanirali. Sanacija skupine in sklenitev dogovora z 19 bankami sta bili preprečeni. Zdaj, ko je Veljko Bole izračunal prenapihnjenost bančne luknje in ko so znane posledice Lahovnikovega zakona, ki je bil platforma za to, bi morali znati ugotoviti prave razloge za to, kar se je zgodilo,« je za Delo komentiral Bavčar.

Vse pravne dileme rešuje Stojan Zdolšek

Z izbiro finančnega svetovalca za prodajo Istrabenz Turizma se morajo strinjati upniki, glavna sta DUTB in Bank of America Merrill Lynch, medtem ko njihovo soglasje za pravnega svetovalca pri poslu ni potrebno. Pravne zadeve bo imel v rokah znova odvetnik Stojan Zdolšek, ki je bil zraven na primer tudi pri prodaji Istrabenz plinov Italijanom, bo pa tudi vodil skupščino holdinške družbe Istrabenz, ki bo 29. maja in na kateri bodo potrdili formalno selitev sedeža holdinga v Portorož, kjer ima sedež tudi hčerinska družba Istrabenz Turizem.