Komisija: obstaja verjetnost, da je Grlićeva izvajala sporna ravnanja

Vlada je z mesta glavne tržne inšpektorice razrešila Andrejko Grlić.

Objavljeno
17. julij 2020 08.11
Posodobljeno
17. julij 2020 17.03
Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić FOTO: Roman Šipić/Delo
Vlada je na včerajšnji seji sprejela ukrep, s katerim je z mesta glavne tržne inšpektorice Tržnega inšpektorata RS razrešila Andrejko Grlić. Odločitev stopi v veljavo 20. julija. V sporočilu za javnost so dodali, da lahko funkcionar, pristojen za predlagano imenovanje, v konkretnem primeru minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, v enem letu od nastopa funkcije razreši predstojnika organa v sestavi ministrstva.

Grlićeva se je sicer več let soočala z očitki spornega ravnanja. Nazadnje februarja letos, ko je TV Slovenija poročala, da je Grlićevo doletela tudi kazenska ovadba, ki jo je vložil anonimni ovaditelj, a po informacijah televizije so za njo stali tržni inšpektorji. Na ministrstvu so zdaj za Delo pojasnili, da je Počivalšek 11. februarja imenoval Komisijo za ugotavljanje okoliščin v zvezi z domnevnim nadlegovanjem in trpinčenjem na delovnem mestu zaradi anonimnih prijav mobinga, ki naj bi ga izvajala Grlićeva. Komisija je ugotovila, da obstaja velika verjetnost, da je Andrejka Grlić izvajala določena sporna ravnanja.

image
Gospodarski ministe Zdravko Počivalšek FOTO: Voranc Vogel/Delo
Trenutno na inšpektoratu poteka redna revizija, ki bo predvidoma zaključena septembra. Februarja je sicer anonimni ovaditelj zaradi neukrepanja ovadil tudi Počivalška, a na ministrstvu pravijo, da je bila kazenska ovadba zoper ministra ovržena. 

Grlićeva medtem v svoji poslovilni izjavi ni pojasnjevala, zakaj jo je vlada razrešila, je pa izpostavila predvsem dobro delo inšpektorata. »Skupaj s sodelavci nam je uspelo, da je tržni inšpektorat tudi z vidika širše javnosti vreden zaupanja in prepoznaven kot izjemno profesionalen organ, katerega cilj je zagotoviti urejenost trga in s tem zadovoljstvo tako podjetij kot tudi potrošnikov,« je zapisala. 

Priznanje dobremu delu je bilo po njenih beseda tudi povabilo OECD, da kot edina predstavnica inšpektoratov Slovenije v Parizu članom OECD predstavi delo, organizacijo in dosežke Tržnega inšpektorata RS kot primer dobre prakse. Takrat je predavanje začela z besedami, za katere pravi, da so ji bile eno od ključnih vodil pri delu zadnjih 14 let: »Vodenje inšpektorata je moje delo, moj hobi in moja strast.«

Grlićeva je sicer vztrajno vse očitke glede nadlegovanja in mobinga zavračala. Februarsko ovadbo je komenitrala z besedami:
»Vse očitke ostro zavračam kot neutemeljene in šikanozne.«