Razrez proračuna bo znan 15. septembra

Okvirni razrez proračuna za leti 2010 in 2011 je narejen, podrobnosti pa bodo znane sredi septembra. V tem času bodo poleg usklajevanja v vladi potekala tudi usklajevanja poslanskih skupin, je povedal premier Borut Pahor.

Objavljeno
04. september 2009 14.12
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Okvirni razrez proračuna za leti 2010 in 2011 je narejen, podrobnosti pa bodo znane sredi septembra. V tem času bodo poleg usklajevanja v vladi potekala tudi usklajevanja poslanskih skupin, je po današnjem posvetu koalicijskih strank in ministrov povedal premier Borut Pahor.

"Razrez proračuna bo znan 15. septembra, po seji vlade," je povedal finančni minister Franc Križanič, ni pa še znano, ali bo vlada predlog predlog proračuna sprejela na redni seji ali na posebni proračunski seji. "Proračun je dodelan do postavk, nekatere se tudi črtajo, saj gre tudi za proračun prihrankov, ne samo razvoja," je dodal minister.

"Okvirni razrez je narejen. Ocenili smo, da ne gre samo metodološko, ampak tudi vsebinsko za nekaj pomembnih sprememb v proračunskih projekcijah. Zato smo se odločili, da že od vsega začetka v to razpravo povabimo poslance. Ti si tudi želijo vzeti čas," je dejal Pahor. Tako bo naslednjih 14 dni poleg usklajevanja v vladi namenjenih tudi usklajevanju s koalicijskimi poslanskimi skupinami.

"Zaradi krize bo davčnih prihodkov manj, zato bo to tudi varčevalen proračun," je dejal premier. Proračuna 2010-2011 naj bi bila osredotočena na razvojni in socialni vidik, prvič pa bosta pripravljena po programih, ki naj bi zagotavljali izpolnitev razvojnih prioritet.

Vlada je že določila zgornjo mejo izdatkov za prihodnji dve leti (ki bo brez udeležbe pri črpanju evropskih sredstev po 8,956 milijarde evrov). Tako bo za leto 2010 proračunski primanjkljaj znašal 4,8 odstotka, javnofinančni primanjkljaj pa okoli pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). V letu 2011 je predviden proračunski primanjkljaj v višini 3,5 odstotka in javnofinančni primanjkljaj okoli štiri odstotke BDP. Vlada mora predlog proračuna poslati v DZ do 1. oktobra.

Premier je dejal, da o novih davčnih virih danes niso govorili. "Učimo se na izkušnjah, tako da bomo spremembe pretehtali, preden jih bomo skomunicirali z javnostjo," je poudaril. Morebitnih davčnih sprememb pa ne bodo sprejemali "čez noč", ampak jih bodo s strokovno in splošno javnostjo "temeljito pretehtali".

Glede strukturnih reform je Pahor povedal, da so zakoni večinoma pripravljeni za koalicijsko usklajevanje in javno razpravo. "Pri strukturnih reformah bomo šli v javno razpravo. Gre za pretežke stvari, da bi jih sprejemali zgolj ob politični večini koalicije. To bo vzelo nekaj več časa, ampak mislim, da se izplača," pravi Pahor in dodaja, da se ministri zavedajo, da bo že znotraj koalicije vrta različnih mnenj o tem, kako daleč bodo šli s posamezno spremembo.

Proračuna 2010-2011 bosta "ključna proračuna tega mandata", meni minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. "Gre za leti, ko bo krizo, vsaj v javnofinančnem smislu, najbolj občutiti," pravi in dodaja, da pa ta "proračun streznitve" ne sme biti izgovor za politiko, da se na da storiti nič. Strukturne reforme bodo nujne, če želi vlada uresničiti ta dva proračuna, s tem pa bo posegla na "področja, ki so bila doslej nedotaknjena".

Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je izpostavil, da bo glede proračunov za leti 2010 in 2011 še veliko dogovarjanj, je pa prepričan, da bo koalicija glede na dane razmere in potrebe družbe pripravila optimalen proračun. "Je pa to eden najtežjih obdobij za pripravo proračunov, saj smo se navadno soočali z gospodarsko rastjo, sedaj pa moramo s tistim, kar je, zagotoviti funkcioniranje države in tudi njen razvoj," je dejal.

Notranja ministrica Katarina Kresal je poudarila, da so se s koalicijskimi partnerji danes v večini poenotili, "kaj so prioritete te vlade in kaj so razvojne politike, ki bodo Slovenijo v nadaljnjih letih potegnile v večji napredek". Že na proračunski seji vlade na Brdu pri Kranju so naredili velik korak naprej, tako da bi lahko sredi septembra predlog proračuna sprejeli.