Razvojni centri presegajo zastavljene cilje

V tehnološkem parku Kranj so za 16 milijonov evrov dobili nove prostore in opreme za 150 dodatnih delovnih mest.

Objavljeno
21. maj 2014 21.24
Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije v Kranju, 21. maja 2014
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Kranj – Zastavljeni cilji ob ustanovitvi 17 razvojnih centrov, ki jih je leta 2011 država sofinancirala s 177 milijoni evrov, so doseženi in preseženi, je ob odprtju novih in prenovljenih prostorov razvojnega centra za informacijske in komunikacijske tehnologije v Kranju dejala Sabina Koleša z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dodana vrednost se povečuje

Razvojni centri, v katere so poleg državnega denarja vložili še 280 milijonov evrov iz zasebnih virov, povezujejo 190 podjetij in ustanov znanja, zaposlujejo 668 visokokvalificiranih strokovnjakov, dodana vrednost na zaposlenega se povečuje in je lani dosegla dobrih 51.000 evrov, to je tretjino več od slovenskega povprečja. Skupaj so prijavili več kot 120 mednarodnih patentov in pomagali pri zagonu več kot 40 novih podjetij.

Vse to je po mnenju Sabine Koleša dobra podlaga za nadaljnji razvoj in prodor na tuje trge. Pričakuje, da bodo prihodnji razvojni projekti sofinancirani z denarjem finančne perspektive EU do leta 2020. Rezultat odtehta vložek, je dosežke razvojnih centrov komentiral Miloš Šturm, predsednik območne zbornice GZS za severno Primorsko in direktor razvojnega centra SiEVA, in poudaril, da so razvojni centri zaradi inovacij »pravo orodje za razvoj«.

V kranjskem tehnološkem parku 700 delovnih mest

Kranjski razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije je edini specializirani tehnološki park v Sloveniji, je dejal njegov direktor dr. Roman Kužnar. Včeraj je razvojni center dobil nove prostore, v katerih bodo ob 90 že zaposlenih lahko zagotovili dodatnih 150 delovnih mest.

Doslej so za naložbo v zgradbo porabili 12 milijonov evrov, za opremo in stroje pa dobre štiri milijone evrov. Kužnar je dejal, da bodo do konca leta v prenovo skupaj vložili več kot 30 milijonov evrov. V kranjskem tehnološkem parku bo skupaj okoli 700 delovnih mest. Že zdaj v sklopu tehnološkega parka deluje 38 podjetij (od tega 15 zagonskih), ki skupaj dajejo okoli 200 delovnih mest.