Razvojni projekti še niso ocenjeni

Župani Savinjske regije potrdili skupne razvojne projekte, a njihova vrednost še ni znana

Objavljeno
09. december 2015 16.45
Branko Kidrič
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Proti koncu drugega leta sedanje evropske finančne perspektive se državno administriranje za določitev ključnih razvojnih projektov slovenskih regij do leta 2020 počasi le oblikuje. A znani bodo šele prihodnje leto. Župani 31 izmed 33 občin Savinjske regije , ki so za razvojne naloge pooblastili Razvojno agencijo Savinjske Regije (Rasr), so včeraj potrdili predlog skupnih projektov s seznama A.

Predsednik Sveta (županov) Savinjske regije, sicer slatinski župan Branko Kidrič, je dejal, da bo ključne razvojne projekte Savinjske regije v ponedeljek obravnaval razvojni svet regije. Tega sestavljajo župani, gospodarstveniki, nevladne organizacije in območne razvojne agencije. »Želimo si, da bi projekte realizirali v tej finančni perspektivi. Niso še rangirani, so pa usklajeni s prioritetami regionalnega razvojnega programa. Razvrstil jih bo razvojni svet. Gre za regijsko samooskrbo, investicijo Vonarsko jezero, kolesarske povezave v Savinjski regiji, regijsko mrežo podjetniških inkubatorjev, sodelovanje v projektu Pohorje 2030, vzpostavitev medgeneracijskih centrov ter poseben projekt s področja lesarstva, za katerega se bomo morali prijaviti na poseben razpis,« je povedal Kidrič.

Zaenkrat torej v Savinjski regiji ne morejo povedati, koliko so projekti vredni, koliko podjetij in novih delovnih mest lahko dajo, saj vse finančne konstrukcije še niso izdelane. Župani ugotavljajo, da regija še vedno potrebuje tudi kohezijski denar za vodovode, kanalizacije in čistilne naprave, vendar sredstev ni več - porabljena bodo za projekte iz prejšnje finančne perspektive, ki jih je vlada že potrdila.

Z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so se za vzhodno kohezijsko regijo župani tudi dogovorili za del denarja iz tehnične pomoči za delovanje razvojnih agencij. Zaenkrat pa morajo vsa potrebna sredstva zagotoviti občine.

Žalski župan Janko Kos je spomnil, da gre za 20 milijonov evrov iz tehnične pomoči, kar jim je bilo obljubljeno, ko so sprejeli operativni program. Direktorica Razvojne Rasr Iva Zorenč je pojasnila, da zaradi pomanjkanja financ ministrstvo sklepa najverjetneje ne bo izpolnilo.

Šentjurski župan Marko Diaci je zato dodal, da pristajanje na odločitve iz Bruslju o tem, kaj naj delajo in koliko naj dobijo ni sprejemljivo. »Ne gre za evropski denar, temveč za sredstva, ki jih vplačujemo,« je rekel.