RCERO Nova Gorica je pod velikim vprašajem

Ajdovci, drugi največji partner v projektu razmišljajo, ali bi v projektu sploh še sodelovali

Objavljeno
30. september 2013 19.26
SLOVENIJA,LJUBLJANA,4.5.2012,SMETI NA RAKOVSKI JELSI. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica, Ajdovščina – Vodja projekta RCERO Nova Gorica Mitja Trtnik in ajdovski župan Marjan Poljšak se bosta danes znova srečala. Beseda bo seveda tekla o tem, ali bodo Ajdovci v projektu regijskega centra za ravnanje z odpadki sploh še sodelovali in kako. Na zadnji seji tukajšnjega občinskega sveta je bilo namreč zoper projekt slišati veliko pomislekov.

Usoda projekta RCERO Nova Gorica je, kot kaže, na čedalje bolj majavih nogah. Najprej je svoj izstop iz njega napovedala občina Idrija, a se je na izredni seji občinskega sveta julija letos vendarle odločila, da odlok o oblikovanju javnega podjetja RCERO Nova Gorica podpre ter tako ne onemogoči porabe 20 milijonov evrov kohezijskih sredstev za izgradnjo regijskega centra za ravnanje z odpadki in si nakoplje plačila odškodnine, če iz projekta RCERO Nova Gorica izstopi. Ob tem v Idriji že nekaj časa opozarjajo, da denarja za sovlaganje v gradnjo regijskega odlagališča nimajo.

Toda na zadnji seji ajdovskega občinskega sveta je pomisleke pri nadaljnjem sodelovanju v projektu RCERO Nova Gorica izrazil tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Še več, omenil je celo možnost, da občina, ki je druga po velikosti in višini sredstev v tem projektu, iz njega celo izstopi.

Dali bi 176.000 evrov in ne 1,4 milijona

Župan je predlagal, da bi občina Ajdovščina še naprej sodelovala v projektu RCERO Nova Gorica kot sofinancerka, soinvestitorka in kot solastnica novozgrajene infrastrukture. Toda le v višini 176.000 evrov, kolikor jih je doslej že vložila, tu pa bi se njene denarne obveznosti (predvideni delež je 1,4 milijona evrov) končale. Po njegovem mnenju bi bila izgradnja RCERO Nova Gorica lahko občutno bolj racionalna.

»15 milijonov evrov bi bilo dovolj za ureditev odlagališča za celo Primorsko, z vsemi napravami in tehnologijo. Ne izsiljujemo, skušamo najti dobre rešitve. Zdaj je dokončno jasno, da je odlagališče predimenzionirano, zato je pričakovati izgubo. In to izgubo bomo morale pokriti občine,« opozarja Marjan Poljšak. Nekateri ajdovski svetniki menijo drugače, saj so prepričani, da bi bil izstop neresen, občina pa bi lahko ostala celo brez solastništva in tudi brez 176.000 evrov. Zato se bodo o sodelovanju v projektu dokončno izrekli 10. oktobra.

Celotno zadevo so Ajdovci sicer dodatno zapletli že julija, ko so podpis odloka o ustanovitvi javnega podjetja RCERO pogojevali s predhodno rešitvijo zapletov z domačim odlagališčem pri Dolgi Poljani. Slednje je, kot je znano, že lep čas brez okoljevarstvenega dovoljenja. Tega doslej še niso dobili, prav tako na deponiji ne smejo več začasno skladiščiti odpadkov. Zato so že začeli iskati ponudnike za odvoz odpadkov na drugo deponijo, na račun česar bodo morali občani storitev najverjetneje dražje plačevati.

Kaj se bosta na današnjem sestanku dogovorila vodja projekta RCERO Nova Gorica Mitja Trtnik in župan Poljšak, niti eden niti drugi včeraj nista želela špekulirati. Je pa Poljšak včeraj za Delo dejal, da »odlaganja smeti ni pripravljen dvakrat plačevati« in opozoril na zgrešeno politiko države na področju odlaganja odpadkov in odlagališč.

Trtnik: »Projekt še ni padel v vodo«

Na naše vprašanje, ali lahko projekt RCERO Nova Gorica pade v vodo, če Ajdovci od njega odstopijo, je Mitja Trtnik včeraj odgovoril nikalno. »Če Ajdovci od projekta odstopijo, mi pa vseeno dobimo denar za njegovo sofinanciranje, projekt ni ogrožen,« poudarja. A vseeno priznava, da bi bil dodatni delež sofinanciranja občutno večji kot v primeru občine Idrija in da večina občin tega denarja nima. Tudi novogoriška ne, saj mora v tej finančni perspektivi EU med drugim poskrbeti za svojo centralno čistilno napravo, čakajo pa jo tudi precej visoke finančne obveznosti pri poravnavi s SGP Nova Gorica.