RCERO Nova Gorica uradno in dokončno pokopan

Zaradi vloženih pritožb krajanov v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja so projekt opustili.

Objavljeno
19. marec 2014 07.18
press/odlagalisce
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Svet severnoprimorske regije je včeraj tudi uradno sprejel odločitev, da projekta regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO) Nova Gorica ne nadaljuje.

Odločitev je spodbudilo dejstvo, da projekta zaradi vloženih pritožb krajanov na drugostopenjski organ odločanja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja ter na upravno sodišče ne bi zmogli izpeljati v zahtevanem roku, čeprav so bile vse pritožbe krajanov na prvi in drugi stopnji že zavrnjene.

»To bo velika šola v prihodnje«

»To bo velika šola za naslednjo finančno perspktivo,« je po sestanku županov povedal predsedujoči svetu regije, mirenski župan Zlatko Martin Marušič. Po mnenju novogoriškega župana Mateja Arčona odločitev sveta regije ni bila nepričakovana, saj jih je ministrstvo za kmetijstvo in okolje že pred časom obvestilo, da jim izvedbe projekta časovno ne bodo podaljšali.

»Pri tem projektu je stroka v Sloveniji odpovedala, prevladala pa je politika. Iz dopisa, ki smo ga prejeli, je namreč razvidno, da bodo projektu RCERO Ljubljana rok izvedbe podaljšali, češ da gre za strateško odločitev in da bo imel RCERO Ljubljana kapacitete za polovico Slovenije. Bruselj torej Ljubljani reče da, Ljubljana pa Novi Gorici ne,« je ogorčen Arčon, ki pravi tudi, da jim je še vsak pristojni minister doslej obljubljal podporo za projekt, a da so zdaj očitno ostali pred zaprtimi vrati.

»Lahko bi nas opozorili že prej«

Presenečenja včeraj ni skrival niti vodja projekta RCERO Nova Gorica Mitja Trtnik. »Načrtovana kapaciteta 144 milijonov vrednega projekta RCERO Ljubljana pokriva polovico slovenskih potreb. Preseneča nas, da so na ministrstvu to tako pozno ugotovili. Na to bi nas lahko opozorili že prej ali pa nam celo prepovedali nadaljevanje projekta RCERO Nova Gorica.«

Naj spomnimo, da je projekt RCERO Nova Gorica avgusta lani pridobil odločbo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo o dodelitvi sredstev za projekt, ker so bili izpolnjeni vsi trije pogoji za njegovo izvedbo, in sicer pravnomočno izbrane izvajalce, pravnomočno okoljevarstveno soglasje in sprejet odlok o ustanovitvi javnega podjetja. Toda januarja letos jim je ministrstvo za kmetijstvo in okolje posredovalo obvestilo, da okoljevarstveno soglasje ni pravnomočno zaradi novih pritožb krajanov, ki živijo v okolici odlagališča.

Zaradi pritožb krajanov brez gradbenega dovoljenja

»S krajani smo imeli ogromno sestankov, ugodili smo jim v tako rekoč vseh njihovih zahtevah, a ko se je čas iztekel, smo ugotovili, da nimajo namena, da se dokončno dogovorimo,« zatrjuje župan Arčon. 

Pritožbe krajanov tudi ovirajo pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je nujni pogoj za začetek gradnje sodobnega centra za ravnanje z odpadki. Prekinitev projekta hkrati pomeni, da bo tako kot zadnjih nekaj mesecev na obstoječem odlagališču treba prevzemati odpadke, jih pretovarjati in odvažati na ustrezna odlagališča po Sloveniji po tržni ceni.

»Občine bodo morale poiskati ustreznega koncesionarja za izvajanje te dejavnosti,« pravi Arčon in dodaja, da je obstoječe odlagališče tako rekoč že skoraj polno.