Redar ni kradel avtomobilskih delov

V času malice je samo delal družbo delavcu Nigrada – Postopek proti redarjema s solzivcem še ni končan.

Objavljeno
16. september 2013 20.24
Slovenija Ljubljana 06.12.2012 -Mestno redarstvo. Foto: Leon Vidic/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Disciplinska komisija Mestne občine Maribor (MOM) je ustavila postopek proti mestnemu redarju, ki ga je sodelavec prijavil, češ da je kradel dele z zapuščenih vozil. Proti dvema redarjema, ki ju sumijo, da sta natakarici v kavo brizgnila solzivec, postopek še poteka.

Redarju, ki ga je sodelavec 27. junija prijavil, ker je po njegovem prepričanju kradel dele z zapuščenih vozil, za službo ni treba več trepetati, saj je postopek proti njemu ustavljen. Predstavnica za odnose z javnostjo MOM Taja Kordigel je pojasnila, da se je med disciplinskim postopkom izkazalo, da ni odtujeval avtomobilskih delov, ampak se je ob zapuščenem avtu nahajal v času malice v družbi Nigradovega delavca (Nigrad je podjetje v večinski občinski lasti), ta pa je imel dovoljenje lastnika vozila, da sme odmontirati nekaj delov. Vozilo je namreč šlo naslednji dan v razgradnjo, je povedala Kordiglova.

Občinski redarji v Mariboru in sosednjih občinah sicer nad zapuščenimi vozili bdijo od leta 2009 in so do zdaj obravnavali 856 primerov. Na občini so pojasnili, da redar lastniku vozila odredi, naj ga v treh dneh odstrani, in če ta to stori, je postopek končan brez sankcij. V nasprotnem primeru za vozilo poskrbi vzdrževalec cest, lastnik pa mora plačati vse stroške in globo v višini 120 evrov. Če vozila v treh mesecih nihče ne prevzame, ga predajo v razgradnjo, lastnika pa poskušajo najti na podlagi karoserijske številke ter mu naložiti plačilo stroškov. Če to zaradi poškodovane številke ali dejstva, da vozilo ni bilo nikoli registrirano v Sloveniji, ni mogoče, stroške plača občina.

Fištravec o solzivcu

Domnevni incident s solzivcem se je zgodil 2. septembra okrog devete ure. Redarja sta naročila pijačo, medtem ko je natakarica stregla drugim gostom, pa sta ji domnevno v kavo brizgnila solzivec, kar je opazila ob prvem požirku. Kavo je izpljunila, radarja pa sta zapustila lokal. Eden izmed redarjev je zadevo javno že zanikal, solzivec je pripravljen dati v analizo. »Ogorčen sem nad dejanji obeh zaposlenih redarjev, zato sem zahteval, da se takoj oblikuje disciplinska komisija, ki bo primer preučila in ustrezno ukrepala,« se je na domnevno neslano šalo redarjev v lokalu v Zgornjem Dupleku odzval mariborski župan Andrej Fištravec. Na občini so obljubili, da bodo javnost obveščali o nadaljnih ukrepih, vršilec dolžnosti direktorja mestne uprave Marko Žula pa v izjavi za medije ni izključil odpovedi delovnega razmerja.