Redarji so se uprli »butalskemu« odloku

Odlok med drugim prepoveduje, da bi se med 22. in 6. uro živali na prostem smele oglašati.

Objavljeno
16. november 2011 19.07
Posodobljeno
17. november 2011 08.09
T. L./STA
T. L./STA

LOG, DRAGOMER – Septembra sprejeti odlok o varstvu javnega reda in miru v Občini Log - Dragomer, ki je postal predmet zasmehovanja in zgražanja, med drugim prepoveduje, da bi bile med 22. in 6. uro na prostem živali, ki bi z oglašanjem lahko motile občane pri nočnem počitku. Po mnenju Sindikata občinskih redarjev Slovenije je odlok pravno, vsebinsko in moralno sporen.

Mestni svetniki naj spremenijo butalski odlok

Predsednica sindikata Sonja Kramar je v sporočilu za javnost mestne svetnike pozvala, naj začnejo postopek spremembe spornega oziroma – kot ga je poimenovala – »butalskega« odloka, in sicer v delu, ki pomeni kršitev zakonov. V nasprotnem primeru v sindikatu napovedujejo sprožitev postopka za oceno ustavnosti na ustavnem sodišču. V sindikatu so namreč prepričani, da se z vsebino odloka krši tako ustava kot zakon o varstvu javnega reda.

Po besedah Kramarjeve so zato zgroženi nad vsebino pa tudi nad pravno korektnostjo odloka, ki pa ga morajo člani sindikata izvajati, kar naj bi prinašalo negativne posledice, je še dodala Kramerjeva. Globa za zgoraj omenjeni prekršek sicer znaša 100 evrov.

Dokazujejo nesmiselnost odloka

Kramarjeva je pojasnila, da odlok, ki je začel veljati v začetku meseca, ureja iste prekrške, ki jih že ureja zakon o javnem redu in miru in zanje predpisuje različne globe.

Prav tako je iz vsebine 11. člena odloka po mnenju predsednice sindikata jasno, da takšen prekršek ne more biti storjen naklepoma niti iz malomarnosti, saj se žival oglaša skladno z zakoni narave, »ki veljajo že tisočletja«.

Po njenem mnenju bi za prekršek ali kaznivo dejanje lahko šlo le, če bi posameznik z zanemarjanjem živali povzročil njihovo oglašanje. Vendar tako ravnanje že ureja zakon o zaščiti živali. Ob tem je Kramarjeva še omenila, da je že zakon o varstvu pred hrupom v naravnem in bivalnem okolju definiral, da žival ne more biti vir hrupa, ampak je lahko to le naprava ali glasbilo.