Redarji utegnejo izreči kar štirikrat več kazni kot lani

Prihodki MOL iz plačil glob, ki jih izrekajo mestni redarji, se nenehno povečujejo. Potem ko se je še pred petimi leti v proračunu zbralo 960.000 evrov, je lani ta številka narasla na 2.022.000.

Objavljeno
27. oktober 2009 08.48
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana - Predlagano povišanje denarnih kazni za nepravilno parkiranje je že ob obravnavi osnutka odloka o cestnoprometni ureditvi povzročilo veliko nezadovoljstva in hude krvi. Najbolj razburja štirikratno povišanje kazni za nepravilno parkiranje (namesto dosedanjih 50 evrov na občini predlagajo kazen v višini 200 evrov, povišali pa naj bi tudi kazni za odstranitev lisic in odvoz vozila s pajkom). Župan Zoran Janković zagotavlja, da cilj ukrepa ni polnjenje proračunske blagajne, temveč želja po večjem redu na ljubljanskih zelenicah, pločnikih in kolesarskih stezah. Sicer pa se prihodki Mestne občine Ljubljana (MOL) iz plačila redarskih kazni povečujejo, v zadnjih mesecih se je precej povečalo tudi število izdanih glob za nepravilno parkiranje.

Podatki, ki so nam jih posredovali z MOL, kažejo, da se prihodki občine iz plačil glob, ki jih izrekajo mestni redarji, nenehno povečujejo. Pred petimi leti se je v mestnem proračunu zbralo 960.000 evrov, lani pa že 2.022.000. Letos se bodi prilivi še precej povečali, saj so le v prvih šestih mesecih iz plačanih glob realizirali 1.494.000 evrov. Gre za vse globe iz izvajanja pristojnosti mestnega redarstva, ki vključujejo nadzorovanje varnega in neoviranega cestnega promet v naseljih, varovanje cest in okolja, skrb za varnost na javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah, varovanje javnega premoženja, naravne in kulturne dediščine, vzdrževanje javnega reda in miru. Posebne evidence o prihodkih iz plačanih glob, izrečenih na podlagi zakona o varnosti cestnega prometa, na MOL ne vodijo, vendar ti prekrški predstavljajo večino tistih, ki jih obravnavajo redarji.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela