Referendum o malem delu predvidoma 10. aprila

Odbor za delo državnemu zboru predlaga, naj referendum o zakonu o malem delu razpiše za 10. april. Večina poslancev ni prisluhnila pobudam, da bi referendum prestavili na poznejši čas, ko bi ga lahko izvedli skupaj z morebitnimi preostalimi referendumi.

Objavljeno
16. februar 2011 17.01
Ti. K., delo.si
Ti. K., delo.si
Ljubljana - Referendum o zakonu o malem delu bo državni zbor razpisal na četrtkovi seji, odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide pa je danes za odločanje poslancev pripravil predlog odloka, ki vsebuje tudi datum izvedbe referenduma.

Kot poroča STa, je podpredsednik odbora Ljubo Germič (LDS) članom odbora predlagal, naj DZ referendum razpiše za 10. april, roki za njegovo izvedbo pa bi začeli teči 1. marca.

Vodja Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, ki je koordiniral zbiranje podpisov, Marko Funkl je poslancem predlagal, naj referendum prestavi na poznejši čas, da bi se lahko izvedel skupaj z morebitnim referendumom o pokojninski reformi.

Takšnemu predlogu so pritrdili tudi poslanci SDS, ki so za dan referenduma predlagali 8. maj. Kot je pojasnila Alenka Jeraj, je realno pričakovati, da bo referendumov več, pri čemer je omenila pokojninsko reformo, zakon o arhivih in gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

V SDS tako menijo, da bi bil en sam referendumski dan zaradi varčevanja smiseln. Tudi Gvido Kres (SLS) je opozoril, da se obeta pet referendumov, za njihovo izvedbo pa bi porabili 20 milijonov evrov.

Po drugi strani pa so se s predlaganim datumom strinjali v koaliciji pa tudi v vladi. Državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak je opozorila, da odlašanje z referendumov zaradi priprav na izvedbo zakona ni primerno.

Po mnenju Mirka Brulca (SD) pa ne bi bilo dobro združevati referendumov, saj gre za zahtevno materijo in je treba volivcev pred odločanjem pojasniti, o čem sploh odločajo. Tudi Vito Rožej (Zares) je prepričan, da je referendumski dan morda smiseln za posvetovalne referendume, medtem ko za zakonodajne referendume to ni funkcionalna in pametna rešitev.

Ob glasovanju je tako večina članov odbora podprla predlog, da se referendum izvede 10. aprila. O takšnem predlogu bo v četrtek glasoval še DZ, ki bo odločal tudi o razpisu referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva. Tega referenduma v četrtek po vsej verjetnosti ne bodo razpisali, saj je koalicija napovedala ustavno presojo referendumske zahteve.

Zahtevo za razpis referenduma o omenjenem zakonu so minuli petek, skupaj s 47.000 podpisi volivcev, vložili predstavniki študentskih organizacij in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o malem delu, ki ga je sprejel DZ na seji 16. novembra 2010?".