Referendum o novih občinah bo v nedeljo

V Mestni občini Koper bodo odločali o delitvi na štiri nove občine in Ankarančanu kot samostojni občini, v delu občine Trebnje pa se bodo izrekali o ustanovitvi nove občine Mirna.

Objavljeno
06. oktober 2009 17.45
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - V nedeljo, 8. novembra, bodo potekali posvetovalni referendumi o ustanovitvi novih občin. V Mestni občini Koper bodo ugotavljali voljo tamkajšnjih prebivalcev za delitev na štiri nove občine in obenem voljo Ankarančanov za samostojno občino. V delu občine Trebnje pa se bodo izrekali o ustanovitvi nove občine Mirna.

 

Referendume je z odlokom razpisal državni zbor na podlagi treh predlogov. V dveh primerih bi novi občini nastali z izločitvijo iz obstoječih občin, in sicer občina Mirna (izločila bi se iz občine Trebnje) in občina Ankaran (izločila bi se iz Mestne občine Koper). Po tretjem predlogu pa bi sedanjo Mestno občine Koper (MOK) razdelili na novo, manjšo Mestno občino Koper ter občine Dekani, Škofije - Hrvatini ter Marezige - Šmarje.

 

Kako bo potekala izvedba referendumov, je na današnji seji določila Državna volilna komisija. Po besedah tajnika komisije Marka Golobiča bo potekalo šest referendumov na šestih referendumskih območjih.

 

Volivci v naselju Ankaran, ki je v dveh referendumskih območjih, bodo dobili dve glasovnici. Tako se bodo lahko opredelili do vsakega predloga posebej, tako do predloga za delitev koprske občine, po katerem bi bili del nove Mestne občine Koper, kot do predloga za nastanek nove občine z izločitvijo Ankarana.