Referendum o zavarovalnicah 11. novembra

DZ je soglasno sprejel odlok, po katerem bo zakonodajni referendum o preoblikovanju zavarovalnic, ki ga zahteva državni svet, izveden v nedeljo, 11. novembra.

Objavljeno
25. september 2007 15.24
Ljubljana - DZ je danes soglasno s 63 glasovi sprejel odlok, po katerem bo zakonodajni referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki ga zahteva državni svet, izveden v nedeljo, 11. novembra. Tega dne je sicer predviden tudi morebiten drugi krog predsedniških volitev, kar je po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka smiselno in skladno z načeli ekonomičnosti.

Predlagani datum so podprli v vseh poslanskih skupinah. S sočasno izvedbo referenduma in morebitnega drugega kroga predsedniških volitev bi prihranili tretjino predvidenih stroškov, so menili. Kot je izračunal Matej Lahovnik (Zares), gre za 2,5 milijona evrov prihranka.

Vprašanje, ki ga bodo zastavili na referendumu, se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki ga je DZ sprejel na seji 11. septembra 2007? Za dan razpisa referenduma je v odloku predviden 28. september; tega dne bodo začeli teči roki za opravila, ki so potrebna za izvedbo referenduma.

Državni svet zahteva razpis zakonodajnega referenduma, ker meni, da bi bila uveljavitev novele zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, s katero bi se iz zakona črtala privatizacija Zavarovalnice Triglav s strani fizičnih oseb, nesprejemljiva. Po izračunih bi morali fizičnim osebam, ki so imele z zavarovalnico sklenjene police v letu 1990, razdeliti skupaj 35,25 odstotka kapitala zavarovalnice, kar pa po oceni finančnega ministrstva ni izvedljivo, zato je predlagalo prenos teh deležev na Kapitalsko družbo.

Kot je pojasnil Bajuk, sta rešitev, kako bi delnice Zavarovalnice Triglav razdelili med fizične osebe, pred njim poskušala najti že dva finančna ministra, a je nista poslala v zakonodajni postopek. Identifikacija fizičnih oseb, ki bi bile upravičene do delnic Zavarovalnic Triglav, po ugotovitvah svetovalne skupine vlade ni mogoča, poleg tega bi bilo iskanje teh fizičnih oseb predrago, je dejal.

Po Bajukovih besedah želi vlada z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki jo je DZ sprejel 12. julija ter jo po vetu državnega sveta vnovič potrdil 11. septembra, zatem pa je državni svet zahteval razpis referenduma, doseči cilj uspešne privatizacije Zavarovalnice Triglav ter slediti svojemu sklepu o umiku države iz gospodarstva. S prenosom deleža, ki bi ga morali razdeliti med upravičene fizične osebe, na Kapitalsko družbo bo koristi užival tak krog upravičencev, ki bo čim bolj ustrezal širokemu deležu zavarovancev, ki jih je v letu 1990 imela zavarovalnica, je menil.

Odprava posledic naravnih nesreč

DZ ima danes na dnevnem redu za sprejem po nujnem postopku tudi predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo je vlada pripravila potem, ko je avgusta letos Savinjsko dolino prizadelo neurje s točo. Njen cilj je sicer uskladitev z evropsko zakonodajo ter odprava nekaterih manjših pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri dodeljevanju tovrstnih državnih pomoči, bo pa med drugim omogočala, da se pomoč lahko nameni tudi za odpravo posledic škode na objektih kmetijskega gospodarstva. S tem se bo po besedah ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika odprla pot, da bodo pomoč lahko namenili denimo tudi za obnovo hmeljskih žičnic, ki so bile prizadete v avgustovskem neurju.

Matični odbor DZ za okolje in prostor je ob obravnavi predloga novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč več pozornosti posvetil že novemu neurju, ki je ravno pred tednom dni prizadelo dobršen del Slovenije in je terjalo šest smrtnih žrtev. Odbor se je v petek seznanil s prvimi podatki o škodi po torkovem neurju ter sklenil, da podpira prizadevanja in ukrepe vlade za sanacijo prizadetega območja in pomoč prizadetim.

DZ bo poleg tega danes opravil še drugo obravnavo predloga zakona o družbah tveganega kapitala, drugo obravnavo novele zakona in investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter po skrajšanjem postopku sprejel novelo zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save.