Referendumi razvneli strasti med SD in SDS

Ker se vsaka pomembnejša v parlamentu potrjena odločitev pod pritiski referendumov boji za uveljavitev, v koaliciji načrtujejo spremembe 90. člena ustave, ki govori o možnosti izvedbe, predlaganja in odločanja na referendumu, menijo v SD.

Objavljeno
18. februar 2011 13.54
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - V SDS jim odgovarjajo, da je ta vlada prva, ki poskuša zaradi lastne nesposobnosti omejiti dvajset let nesporni instrument ljudskega odločanja. »Najbolj čudno je dejstvo, da opozicija in tisti, ki zahtevajo referendume trdijo, da vlada in državni zbor ne opravljata svoje naloge. Tako po eni strani opozarjajo, da vlada ne uresničuje zastavljenega programa, hkrati pa onemogočajo vsako odločitev blokirajo,« je opozoril poslanec SD Miran Potrč.

Vladne službe in pravosodno ministrstvo bodo zato v najkrajšem možnem času pripravili predloge za zoženje kroga predlagateljev, uvedbo obveznega kvoruma večine, spisali seznam za odločanje ljudstva neprimernih tem. mejo za razpis referenduma potrebnih glasov pa dvignili s 40 na 50 tisoč.

»Gre za strategijo opozicije, kako loviti rezultat 50 plus. Takšne blokade so nekorektne do parlamentarizma in spominjajo na enopartijski sistem,« je napovedane novosti zagovarjal vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. »Ne oporekam legitimne ljudske iniciative, vprašanje pa je kdaj lahko to uporabi politika, ki ima tudi druge vzvode oblasti. Takšna strategija je neke vrste beli državni udar,« je še zaostril Kumer.

»To je perverzno. Vlada ni bila sposobna izpeljati socialnega dialoga, sedaj pa poskuša uporabiti inštrument, s katerim bi lahko še bolj avtokratsko uvajala rešitve, ki nimajo niti minimalnega konsenza,« je žogico vrnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Ob tem je spomnil, da sta bila v tem mandatu doslej razpisana le dva referenduma. »Prvega o arbitražnem sporazumu je predlagala koalicija sama, o drugem - glede RTV zakona - pa smo v prejšnjem mandatu odločali na pobudo danes vladajočih, lani pa na našo, zato se to izniči,« je povedal Tanko. Ob tem je še dodal, da v SDS od trenutno štirih aktualnih referendumih o malem delu, pokojninski reformi, TEŠ6 in arhivih SDV, stojijo le za slednjim. Po zagotovilih Tanka v največji opozicijski stranki zato tudi niso pripravljeni podpreti načrtovanih ustavnih sprememb.