Regija, ki je lahko za zgled

Janez Janša in člani slovenske vlade so v drugo prišli na obisk v slovensko Istro in na Kras veliko bolj sproščeno. Ta regija je po razvitosti na drugem mestu v državi.

Objavljeno
21. marec 2007 22.35
Boris Šuligoj
Janez Janša in člani slovenske vlade so v drugo prišli na obisk v slovensko Istro in na Kras veliko bolj sproščeno. Ta regija je po razvitosti na drugem mestu v državi. Če bi imela prestolnico, bi bila predaleč spredaj. Janša je bil lahko bolj sproščen, ker mu je v dveh letih oblasti uspel skoraj nemogoč politični preobrat: nekdanja »rdeča utrdba« je padla, zaradi česar se je včeraj prav rad udeležil kosila s tremi obalnimi župani in tako še enkrat podprl njihovo poslovno in predvsem razvojno naravnanost, ki je v Kopru doslej dala na daleč opazne rezultate.

Uspehi Istre in Krasa prinašajo točke tudi vladi. V dveh letih od njenega zadnjega obiska se je število podjetij povečalo za pet odstotkov, brezposelnost pa zmanjšala za šest odstotkov. Luka Koper, Intereuropa, Splošna plovba, Istrabenz, Cimos in še nekaj drugih uspešnih podjetij je lahko za zgled preostalemu gospodarstvu. Spodbudne so napovedi, da namerava regija do leta 2013 iz evropskih skladov pridobiti vsaj 510 milijonov evrov pomoči. Janez Janša je umirjeno navdušen nad načrtovano gradnjo otoka. V dveh dneh so ministri pokazali veliko dobre volje in naklonjenosti, odprli so mejni prehod v Dragonji, napovedali obnovo akvarija, ustanovitev sredozemske univerze, obljubili več pomoči ribičem, prenavljajo Palace, ladijski potniški terminal, novo marino ... Celo italijanska manjšina je presenečena, ker je v letošnjih proračunih deležna bistveno več denarja kot kdaj prej.

Toda ... Nekaj obljub je ostalo neuresničenih. Za izolsko bolnišnico so našli zelo zasilen obliž, ki ne vliva velikega upanja, Kemiplas še ni preseljen, priprava na gradnjo obalne hitre cesta poteka res po polževo, železniška povezava s tako pomembnim pristaniščem je enako daleč, kot je bila, kultura je deseti brat, koprske univerze niti obiskali niso, turizem ni tako uspešen, kot bi lahko bil. Ko bo tudi ta vlada razumela, da napredek v tej regiji prinaša napredek vsem (primer pristanišča in železnice), bo veliko laže preskočiti takšne ovire, ki se jim je tokrat raje malce izognila.