Regija Spodnje Podravje začela razpadati zaradi odpadkov

Ormoške občine bodo odlagale odpadke v Pragerskem ali Puconcih, 16 ptujskih in Duplek pa imajo še kopico drugih skrbi.

Objavljeno
10. december 2015 12.37
milošič cero gajke
Franc Milošič
Franc Milošič

 Čeprav je ostalo le še tri tedne do konca leta, na ormoškem in ptujskem območju še ne vedo, kam bodo s komunalnimi odpadki od začetka prihodnjega leta. Ptujčanom pa se za nameček še močno zapleta s podeljevanjem koncesije za ravnanje z odpadki, pa še nejasna prihodnost centra za ravnanje z odpadki Gajke jih pesti - prav na tem vprašanju je zdaj začela razpadati razvojna regija Spodnje Podravje.

Komunalno podjetje Ormož ima koncesijo treh občin s svojega območja do aprila 2017, zato morajo poiskati le odlagališče z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem. Do sredine decembra bodo dobili cene za odlaganje v Pargerskem pri Slovenski Bistrici in v Puconcih, potem pa se bodo odločili. "Tja, kjer bodo cenejši, bomo vozili naše odpadke," pravi župan Ormoža Alojz Sok. Odlagališče Dobrava pri Ormožu pa bo s koncem tega leta prenehalo obratovati.

Ormoški načrti za gradnjo centra za odpadke v nekdanjem glinokopu Hardeška šuma pa še niso povsem pokopani, zagotavlja Sok. "Res pa imamo kar tri civilne iniciative proti odlagališču, ki bi lahko bilo rešitev za celotno Podravje. Zaradi tega je toliko manj možnosti, da bi načrte uresničili. Zdaj čakamo, da upravno sodišče pove, ali moramo pripraviti še eno presojo vplivov na okolje. To je zahtevalo ministrstvo ob podrobnem načrtu za odlagališče, čeprav smo to presojo pripravili že pri prostorskem načrtu." Razsojanje so sodišču predali pred tremi meseci, po izkušnjah pa je potrebno leto dni za odločitev.

Za šestnajst občin na ptujskem območju in še sosednja občina Duplek pa imajo veliko večje skrbi za svoje odpadke. Potem ko so že mislili, da so z vztrajanjem na podelitvi koncesije za ravnanje z odpadki konzorciju Javne službe Ptuj - Saubermacher - Čisto mesto zaključili to poglavje, se je Snaga Maribor še drugič pritožila na izbiro koncesionarja. Za ponovno razpisovanje koncesije so prepozni, za drugačno izbiro tvegajo pritoževanje in odškodnine seda izbranega koncesionarja, z vztrajanjem pri njem pa upravni spor in za njim morda še odškodninsko tožbo Snage.

Klobčič bi lažje razpletli, če bi bile občine trdne in enotne pri izbiri. Občina Gorišnica je sporočila, da koncesijske pogodbe z izbranim konzorcijem ne bo podpisala, njen župan Jožef Kokot pa je povedal, da se nameravajo enako odločiti še štiri druge občine Spodnjega Podravja, a jih ni izdal. Za spreminjanje prvotne potrditve koncesionarja jih je pripravila ponudba Komunale Ptuj, ki je po izbiranju koncesionarja in torej že zaključenem razpisu tem (štirim?) občinam ponudila nižjo ceno za ravnanje z odpadki. Ker so občine na ptujskem območju ustanoviteljice podjetja Komunala, pa ji vsaka od njih lahko podeli koncesijo neposredno in za to ni potreben javni razpis. Ko pa so o takšni možnosti razmišljale vse občine skupaj, se je izkazalo, da bi Komunala morala na hitro vložiti dobra dva milijona evrov za nakup opreme, ki je nima, je pa za zbiranje in ravnanje z odpadki potrebna.

Na zadnji seji kolegija spodnjepodravskih županov se je prvič zelo jasno pokazala razpoka v spodnjepodravski razvojni regiji. Ta se bo samo še poglabljala že v kratkem, ko bodo morale občine odločati, kaj bodo s centrom Gajke. Ta je last samo mestne občine Ptuj, desetletje in pol so vse občine v ceni za ravnanje in odlaganje odpadkov plačevale še v sklad za zapiranje Gajk, zdaj pa je sklad skoraj prazen. Če Gajk ne bodo nadgradili za nadaljnje odlaganje (veljavno okoljevarstveno dovoljenje za to morajo prej še spremeniti), jih bo treba dokončno zapreti, kar pa ne bo poceni. Občine se bodo tega občutnega stroška branile na vse kriplje. V Gajkah po novem letu več ne bodo smeli odlagati odpadkov, ker niso primerno urejene in opremljene, lahko pa jih s spremembo dovoljenja, z dovolj denarja in soglasjem okoliških prebivalcev čez čas primerno usposobijo za to.

Zaradi takih zapletov pa še vedno ni niti malo jasno, kam naj bi vozili odpadke s ptujskega območja v prihodnjem letu. Za nameček pa so Javne službe že napovedale, da ne bo vzdržala cena, ki jo je za podelitev koncesije obljubil konzorcij, saj bi jo samo za odvoz do Gajk in ravnanje morali dvigniti za tretjino, odlaganje izven Gajk pa bo tudi dražje, kot je bilo doslej tam.