»Rekli so, da ne znamo uporabljati stanovanj«

V devet let starih stanovanjih v Celju vlaga in črna plesen, zavarovalnice nočejo več izplačevati odškodnin.

Objavljeno
07. oktober 2014 18.01
kuralt zamakanje
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Blok na Novem trgu 6 in 7, v katerem so stanovanja javnega podjetja Nepremičnine Celje in Stanovanjskega sklada RS, je po devetih letih, od kar ga je zgradilo Gradbeništvo Božičnik, v katastrofalnem stanju. Stanovalci opozarjajo, da imajo težave z vlago že ves čas, od kar blok stoji.

Stanovalci so prepričani, da pristojni nič ne uredijo, ker gre večinoma za stanovanja z neprofitno najemnino. »V blok smo se preselili pred osmimi leti. Že po enem mesecu so v kopalnici počile ploščice, ker je za njimi tekla voda. Skozi fuge je ves čas polzelo,« svojo pripoved začenja gospa, ki ima tri otroke, s katerimi živi v vlažnem stanovanju. V vseh kotih je opazna črna plesen. »Čistim jo s kisom, ampak tega ne moreš spraviti ven,« zatrjuje.

Investitor so bile Nepremičnine Celje

Njeno stanovanje ni izjema. Plesen je v skoraj vseh stanovanjih in ne le v najvišjem, četrtem nadstropju, kjer so imeli prvi največ težav, saj je streha spuščala. Čeprav blok ni star, so streho popravljali že trikrat. Kljub temu pa niso naredili nadstreška, ki bi omilil zamakanje ob nalivih v stanovanja z balkonov. Stanovalci se spominjajo, da so tudi žlebove pritrdili šele po nekaj pozivih, da jim v stanovanja preveč zamaka.

Blok je pred devetimi leti zgradil dežurni graditelj v Celju Gradbeništvo Božičnik, investitor so bile Nepremičnine Celje, ki so v stoodstotni lasti Mestne občine Celje. Kot je pojasnil direktor Nepremičnin Primož Brvar, so delno uveljavili garancijo za izvedena dela. Danes ne le garancije, ampak tudi Gradbeništva Božničnik ni več. Podjetje je namreč končalo v stečaju in je od februarja letos izbrisano iz poslovnega registra.

Težave, s katerimi se srečujejo stanovalci omenjenega bloka, so imeli tudi v sosednjem bloku, na Novem trgu 2-5, ki ga je prav tako zgradil Božičnik. Stanovalci obeh blokov so ves čas opozarjali na težave, vendar uradno nihče ni nikoli dejal, da sta bloka, predvsem blok na Novem trgu 6 in 7, slabo narejena. Stanovalci so prizadeti zaradi odnosa. »Obrnili smo se tudi na občino, tam pa so nam rekli, češ kaj bodo ti socialci. Nismo sami krivi, da smo pristali na socialni podpori,« je jezno pojasnila stanovalka.

Zima pred vrati

Stanovalci se bojijo prihajajoče zime, saj bodo imeli še več težav zaradi vlage. Nepremičnine, ki imajo v bloku 26 stanovanj, po navedbah direktorja Brvarja situacijo rešujejo: »Zadevo bomo sanirali s solastniki in upravnikom. Točnega roka ne moremo definirati, saj so sanacije odvisne od več dejavnikov, predvsem pa od vremenskih razmer.« Stanovanjski sklad RS ima v bloku 18 stanovanj. Sporočili so, da so Nepremičnine kot investitor prve pristojne za odpravo napak in so že uveljavljale garancijo: »Upravnik nam je sporočil, da omenjeno problematiko že rešujejo z investitorjem gradnje in prodajalcem stanovanj, to so Nepremičnine Celje.«

Povprečna starost zgradb, v katerih imajo Nepremičnine stanovanja, je 67 let. Na leto za popravila namenijo okoli 1,1 milijona evrov, vendar kot ugotavlja Brvar, je to premalo. »Žal neprofitne najemnine, ki so v Celju nespremenjene že od leta 2007, ne pokrivajo vseh stroškov,« je še dodal.

Zavarovalnice jih zavračajo

Vsa stanovanja v bloku z vlago pa niso neprofitna. Nekatera Nepremičnine oddajajo po tržnih najemninah. Tako stanovalci za 56 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačujejo 270 evrov najemnine, kjer poleg prostora dobijo tudi plesen in dvignjen parket zaradi vlage, voda jim teče po vratih, zaradi zamakanja s strehe pa jih nad vhodnimi vrati stanovanj pričakajo ledene sveče. Stanovalka, ki plačuje tržno najemnino, je povedala: »Drznili so si reči, da ne znamo uporabljati stanovanj in da je vlaga zato, ker v stanovanjih sušimo perilo, ne uporabljamo nape pri kuhanju in ne zračimo.« Danes, ko Gradbeništva Božičnik ni več, vsaj neuradno od pristojnih lahko slišimo, da je blok zelo slabo narejen. Kar pa že dolgo časa vedo zavarovalnice, ki škodne zahtevke iz tega bloka že zavračajo, so nam še povedali stanovalci.