Rekorden obisk ribniškega sejma

Tudi letošnji sejem suhe robe in lončarstva, že 31. po vrsti, je privabil številne obiskovalce, ki so si lahko ogledali ponudbo približno tristo sejmarjev.

Objavljeno
03. september 2006 18.22
Na 31. tradicionalnem ribniškem semnju
Ribnica – Letošnji sejem suhe robe in lončarstva, ki je bil 31. po vrsti, je bil vrhunec raznovrstnih skorajda mesec dni trajajočih prireditev, na katerih so obiskovalcem ponudili kulturne, zabavne in športne dogodke. Podobno je veljalo tudi za sam sejem, ki iz leta v leto privablja več obiskovalcev. Letos je na največji ribniški prireditvi, ki jo je po ocenah organizatorjev obiskalo približno 50.000 obiskovalcev, sodelovalo okoli tristo sejmarjev, med katerimi je bilo okoli sto izdelovalcev domače in umetnostne obrti.

Ribniški sejem namreč zadnja leta gosti izdelovalce domače in umetnostne obrti iz drugih krajev Slovenije, ki se obiskovalcem predstavljajo na Gradu v okviru Rokodelskega festivala (letos je bil že sedmič zapored). Tako kot se za sejem suhe robe in lončarstva spodobi, je bilo največ, okoli 60 suhorobarjev, ki nadaljujejo ribniško tradicijo.

Ta je doživela prvo pomembno prelomnico leta 1492, ko je cesar Friderik III. Ribničanom in Kočevarjem podelil patent oziroma pravico do trženja suhe robe po tujih deželah. Podobno pomembno je bilo registriranje geografske označbe Ribniška suha roba, ki so jo pridobili pred dvema letoma za širše ribniško-kočevsko območje in s katerim naj bi postopoma dosegli tudi višje cene za te kakovostne izdelke iz lesa, ki so se in se še razvijajo ter prilagajajo potrebam ljudi, obenem pa so pomemben vir zaslužka na Ribniškem.

Naslednji korak, ki ga v Ribnici uresničujejo v sodelovanju z Obrtno zbornico Slovenije, pa bo ustanovitev centra domače in umetnostne obrti.