Rekordna prodaja orhidej tudi napoved popuščanja krize?

Prekmursko podjetje Ocena Orchids bo letos prodalo milijon orhidej, od tega jih bo dobro polovico izvozilo.

Objavljeno
27. april 2011 09.58
Posodobljeno
27. april 2011 10.08
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Doborovnik - Galerijo orhidej prekmurskega podjetja Ocena Orchids je med prazniki obiskalo na stotine domačih in tujih obiskovalcev. Po besedah direktorja Romana Ferenčaka, ki je skupaj z Tomažem Jevšnikom pred šestimi leti podjetje ustanovil in sta njegova 85-odstotna lastnika, so s prodajo orhidej zelo zadovoljni. Od skupno milijon orhidej, koliko jih letno vzgojijo v 30.000 kvadratnih metrih velikih rastlinjakih, ki jih ogrevajo s termalno vodo, jih bodo letos dobro polovico izvozili, ostale pa bodo prodali na domačem trgu.

»Na obseg prodaje je predlani in tudi lani vlivala globalna gospodarska kriza. Že konec lanskega leta smo v Avstrijo in tudi drugih državah EU, kjer si je gospodarstvo že v veliki meri izvilo iz krize, povečali prodajo orhidej. Zelo smo veselili, da smo letos povečali prodajo na domačem trgu, kar je znamenje, da tudi v Sloveniji kriza popušča, s tem pa popušča tudi potrošniški krč. To je za naše podjetje, ki obvladuje kar 92 odstotkov domačega trga, zelo spodbuden podatek,« je povedal Roman Ferenčak.

Pred šestimi leti so začeli vzgajati orhideje na poldrugem hektaru pokritih rastlinjakov, pred dvema letoma so površino rastlinjakov podvojili, letos pa načrtujejo njihovo povečanje na skupno štiri hektarje površin, na katerih bi letno vzgojili poldrugi milijon orhidej.

»Z naložbo bi že začeli, vendar se doslej z NLB nismo uspeli dogovoriti za poldrugi milijon evrov kredita, čeprav podjetje posluje z dobičkom in vse kreditne obveznosti tudi sproti poravnava. Za naložbo smo na razpisu kmetijskega ministrstva (Novi izzivi, naložbe v posodabljanje kmetijskega gospodarstva) dobili 1,89 milijona evrov nepovratnih sredstev, kar predstavlja 40 odstotkov vrednosti naložbe, iz lastnih virov smo zagotovili 35 odstotkov denarja, 25 odstotkov denarja za naložbo pa si prizadevamo zagotoviti z bančnim kreditom. Za podjetje je naložba v povečanje proizvodnje nujna, saj bi na ta način zmanjšali stroške poslovanja in povečali prodajo orhidej. Naše podjetje je že zdaj, z izjemo Nizozemske, največji proizvajalec narcis v Evropi. Vsi nam priznavajo visoko kakovost orhidej, zato jih tudi uspešno prodajamo tudi najzahtevnejšim kupcev,« je povedal Roman Ferenčak.