Rekordno število pohodnikov po Jurčičevi poti

Tradicionalnega 14. pohoda po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave se je kljub slabšemu vremenu udeležilo 10.000 pohodnikov.

Objavljeno
03. marec 2007 16.47
Spomenik Josipu Jurčiču
Muljava - Tradicionalni že 14. pohod po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave je na plano zvabil številne Slovence. Na 15 kilometrov dolgo literarno pot po razgibani dolenjski pokrajini, kjer je živel in delal slovenski pisatelj Josip Jurčič, se je kljub malce slabšemu vremenu podalo okoli 10.000 ljudi, kar je največje število doslej.

Številne pohodnike je na Jurčičevi domačiji v Muljavi pričakal bogat kulturni program, zbrane pa je najbolj navdušil Krjavel, ki ga je letos zopet upodobil župan Jernej Lampret. Slavnostni govornik psklepne prireditve je bil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Ideja o Jurčičevi poti se porodila ob 150.letnici rojstva našega prvega romanopisca. Vsako leto se prvo soboto v marcu številni pohodniki udeležijo poti, ki so jo leta 1998 podaljšali s šolsko potjo do Krke. Pot se začne v Višnji Gori, kjer je Josip Jurčič preživel del učnih let in teče po bližji okolici mesta.