Rektor Marušič spolno nadlegoval in mobingiral

Sodba še ni pravnomočna. Univerza računa na uspešno pritožbo.

Objavljeno
05. maj 2017 20.06
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Koper – Rektor primorske univerze Dragan Marušič je izgubil še eno od sodnih bitk. Koprsko delovno sodišče mu je zaradi diskriminacije, poniževanja in spolnega nadlegovanja nekdanje direktorice študentskih domov Astrid Prašnikar naložilo plačilo 15.000 evrov odškodnine. Univerza se bo pritožila.

Težave Astrid Prašnikar so se začele s prihodom Marušiča na rektorsko mesto. Najprej ji ni želel plačevati potnih stroškov, nato nadur, pozneje pa jo je popolnoma izoliral iz univerzitetnega dogajanja, ji preprečil udeležbo na sestankih ter rektorskih volitvah. Na začetku lanskega leta, ko ji je prenehal mandat za vodenje študentskih domov univerze, jo je odslovil, čeprav je bila na univerzi redno zaposlena. Koprsko delovno sodišče je presodilo, da je bila odpoved nezakonita in ji prisodilo 26.000 evrov odškodnine. Univerza ji je denar že izplačala, saj je sodba pravnomočna.

Rektor verbalno napadal in poniževal

Predlani poleti je rektor šel še dlje, saj je nanjo poskušal vplivati, da ne bi podprla njegovih protikandidatov za rektorsko mesto. Dejal je, da je njegov odnos do nje večdimenzionalen, da bo z njo še malo »flirtal« ter da se noče izrekati o svojih načrtih, ker »postane nekje mehek /.../ ma ne spodaj«.

                                                                      Vir: Sodba

Sodišče je danes sklenilo, da je šlo pri Marušičevem ravnanju za »verbalno spolno nadlegovanje kot posebno obliko diskriminacije«. S svojim govorjenjem je prizadel njeno dostojanstvo. Poleg tega je univerza ponavljajoče in sistematično kršila njene pravice in izvajala graje vredna in žaljiva ravnanja ter okrnila njeno dobro ime in čast, izhaja iz sodbe.

                                                                      Vir: Sodba

Tožnici zato pripada 15.000 evrov, ki jih mora univerza izplačati v osmih delovnih dneh od prejema sodbe. Sodišče je pri določitvi zneska upoštevalo vse okoliščine primera, predvsem pomembnost tožničinega zdravja in dostojanstva ter še posebno nastalo škodo. Kot še piše v sodbi, je tožnica ves čas zatrjevala enako, njene besede so potrdile tudi tri priče, rektor pa je svoje izjave med sojenjem spreminjal, vmes se tudi ni spomnil svojih izrečenih besed, zato je sodišče verjelo Prašnikarjevi.

Spodbuda vsem trpinčenim

Astrid Prašnikar (na fotografiji) je, kot je povedala za Delo, s sodbo zadovoljna. Ker še ni pravnomočna, je ni želela komentirati, ampak je bilo zanimanje medijev preveliko, je dejala danes. »V sodbi je nedvoumno ugotovljeno šikaniranje, nadlegovanje in mobingiranje, ki ga je nad mano vršil rektor. Funkcija rektorja pa je - mimogrede - ena najvišjih v državi,« je poudarila. Čeprav je zadovoljna tudi z dosojeno odškodnino, trdi, da ji noben denar ne more povrniti izgubljenega časa in z njim ne more pozabiti prestanih muk.

Foto: Dokumentacija Dela

Verjame, da bo sodba potrjena tudi na drugi stopnji, saj ima za rektorjevo nadlegovanje trdne dokaze, ter da je sodba spodbuda vsem tistim, ki razmišljajo, da bi tožili svoje delodajalce zaradi psihičnih in drugih pritiskov. Z Univerze na Primorskem so nam sporočili, da rektor sodbe ne komentira, ker še ni pravnomočna. »Univerza se bo kot tožena stranka pritožila. Do zdaj je po postopku pritožbe padlo že več sodb prvostopenjskih sodišč, zato so nam tožniki že izplačan denar vrnili. Pričakujemo, da bo tudi v tem primeru tako,« pojasnjuje Katja Pišot Maljevac, vodja službe za podobo primorske univerze

Skrivanje za avtonomijo

Od novembra 2011, ko je Marušič postal rektor, je univerza za odvetnika Velimirja Cugmasa odštela 373.283 evrov. Astrid Prašnikar meni, da gre pri tem za nenamensko porabo javnega denarja, namenjenega izobraževanju, pri katerem bi moralo posredovati ministrstvo za izobraževanje. Ministrstvo se po njenih besedah skriva oziroma izgovarja na račun avtonomije univerze, vendar to ustavno načelo ne pomeni, da univerza lahko denar troši nezakonito.