Replika zvona znova na Sveto goro

90-letnica prevoza največjega bronastega zvona v Sloveniji - Sprevod bo na pot v nedeljo krenil iz Gorice

Objavljeno
28. september 2012 17.58
Trg ne meji med Goricama.
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Sveta gora - Na Goriškem se je včeraj začelo tridnevno spominsko praznovanje ob 90-obletnici prevoza največjega slovenskega zvona na Sveto Goro. V projektu sodeluje skoraj 700 ljudi, dogodek pa organizirajo Društvo za oživljanje lokavškega izročila (DOLI) iz Lokavca, svetogorski frančiškani in Goriški muzej.

Sinoči (28. septembra) so pred solkansko župnijsko cerkvijo sv. Štefana že pripravili koncert pevskih devetih zborov, njihovo število pa je na simbolični ravni predstavljalo število desetletij, ki so minila od dogodka. Danes (29. septembra) bo ob 19.30 v župnijski dvorani v Novi Gorici okrogla miza z naslovom Odnos Slovencev do zvonov, jutri (30. septembra) pa bo ob 9.30 s Travnika v sosednji gorici krenil sprevod za prevoz replike svetogorskega zvona z osmimi pari konj.

Konje bodo vpregali postopoma

Zbrane bo nagovoril župan Gorice Ettore Romoli, župnik Marjan Markežič pa bo blagoslovil navzoče. Sprevod bo imel ob 10.30 prvo postajo na skupnem Trgu Evrope, za kulturni program pa bodo poskrbeli pritrkovalci iz Lokavca in kvartet Trnovci. Zbrane bo nagovoril novogoriški župan Matej Arčon. Ob 11.30 se bo sprevod ustavil na drugi postaji na solkanskem placu, kjer bodo furmani vpregli peti par konj, ob 12.30 pa bo na tretji postaji oddih in vprega šestega par konj.

Ob 13.30 bo na Prevalu četrta postaja, kjer bo kosilo za furmane, vpregli pa bodo še sedmi in osmi par konj. Ob 16.30 je predviden prihod na Sveto Goro, kjer bodo žene v narodnih nošah postregle furmane z vinom, kruhom in soljo, prisotne pa bo sprejel upokojeni koprski škof Metod Pirih.

Ob 17. uri bo maša v slovenskem in italijanskem jeziku. Vprego bodo po poti spremljali pritrkovalci, ki bodo zvonili in pritrkavali na zvonove v cerkvenih zvonikih in na miniaturnih zvonovih. Na koncu bodo pritrkavali še na svetogorske zvonove: slednji se bodo zaradi prenove nosilne konstrukcije, elektrifikacije in strelovodov oglasili po petmesečnem premoru.