Repovž še štiri leta na čelu DNS

Člani Društva novinarjev Slovenije so na današnji skupščini z veliko večino znova izvolili Grego Repovža za predsednika društva.

Objavljeno
19. junij 2007 21.59
Gregor Repovž
Ljubljana – Člani Društva novinarjev Slovenije (DNS) so na današnji skupščini z veliko večino znova izvolili Grego Repovža za predsednika društva. V prihodnjih štirih leti Repovž želi še okrepiti sodelovanje oziroma se združiti s Sindikatom novinarjev Slovenije, uvesti indeks avtonomije medijev ter izboljšati delovne pogoje za samostojne novinarje, novinarke in seniorje. Na skupščini v Cankarjevem domu so sprejeli tudi izjavo o ustavno in zakonsko spornem ter neodgovornem ravnanju z mediji v Sloveniji.

»V Sloveniji se vedno ukvarjamo s popolnoma starinskimi razpravami«

Repovž je najprej opozoril na globalne spremembe na področju medijev, ki vodijo v popolno reorganizacijo osnov, na katerih mediji delujejo že 100 let. Kot primer je navedel britansko javno televizijo BBC, ki zaradi cenejše delovne sile tretjino produkcije seli v Južnoafriško republiko. V Sloveniji pa se po Repovževem mnenju še vedno ukvarjamo s »popolnoma starinskimi razpravami«. »Medtem ko trošimo energijo za razpravo, kako organizirati javno televizijo, se nam dogajajo odpovedi kolektivne pogodbe,« je dejal. Repovž zato upa, da bo DNS še naprej podpiralo Sindikat novinarjev Slovenije pri sklepanju kolektivne pogodbe za novinarje. Želi si tudi, da bi se s sindikatom združili v eno organizacijo.

Letno ocenjevanje medijskih hiš?

»Veliko poslušam novinarje, da bo morda neka nova oblast prinesla spremembe tistemu, kar se danes dogaja. Jaz vam moram povedati, da se pravo delo šele začenja,« meni Repovž. Dodaja, da prejšnjih razmer nikakor ne idealizira, vendar pa je »danes drugače to, da so vrata v medije na široko odprta in da jih nihče, ki bo stal na tej poti, ne bo pripravljen zapreti. To je za vsakega lastnika in politika preveč vabljiva zadeva, da bi se ji odrekel«. Repovž zato predlaga uvedbo projekta indeks avtonomije, ki bi letno ocenjeval medijske hiše. Tako bi lastnike medijev prisilili k zagotavljanju standardov avtonomije, novinarje pa h kvalitetnemu delu.

Repovž načrtuje tudi reševanje problema statusa samostojnih novinarjev

V svojem programu Repovž načrtuje tudi reševanje problema statusa samostojnih novinarjev, izboljšanju položaja novinark ter priznavanju statusa seniorja dolgoletnim novinarjem. Opozoril je tudi na problem avtorskih pravic, zlasti v primeru večpojavnih novinarskih izdelkov.

Izjava o avtonomiji novinarstva

Na današnji skupščini so sprejeli tudi izjavo o avtonomiji novinarstva. Opozarjajo na ustavno in zakonsko sporno ter neodgovorno ravnanje z mediji v Sloveniji, ki ne vpliva samo na avtonomijo novinarjev, njihovo profesionalno delovanje ter dostopnost državljanov do novinarskih izdelkov, ampak tudi na mednarodne ocene o stanju svobode medijev v državi. Skupščina DNS zato poziva vse odgovorne v politiki in podjetjih, naj se tovrstnemu ravnanju odrečejo, uveljavijo profesionalne standarde upravljanja medijskih podjetij in javnih zavodov ter se odrečejo nesprejemljivim praksam.

Glasovanja o izjavi se je vzdržal le Repovžev protikandidat Zoran Medved, ki meni, da izjava ni »ne tič ne miš«, saj »ne vsebuje nobene konkretne zakonodajne oz. operativne pobude, da bi nekaj konkretnega spremenili, glede na vse gorje, ki se nam dejansko dogaja«.

Na letni skupščini so sicer izvolili še upravni in nadzorni odbor ter člane Novinarskega častnega razsodišča.