Res možen izbruh nalezljivih bolezni  v romski družini?

Zavod za zdravstveno varstvo je na podlagi anonimne prijave opravil strokovni ogled domovanja 13-članske družine.

Objavljeno
04. november 2011 11.21
Posodobljeno
04. november 2011 11.29
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Metlika, Suhor – Številna romska družina Rozalije Brajdič, ki je pred časom kupila zidanico v Bereči vasi pri Suhorju v metliški občini, živi v nemogočih življenskih razmerah. Na to opozarja tudi novomeški zavod za zdravstveno varstvo (ZZV), ki je opravil strokoven ogled njihovega domovanja.

Zavod za zdravstveno varstvo je na podlagi anonimne prijave ugotovil, da 13-članska družina živi na 30 kvadratnih metrih površine, kar je povsem nesprejemljivo, zato si morajo urediti primerne bivalne pogoje in se naučiti vzdrževati higieno. »Zaradi slabih bivalnih pogojev je večje tveganje za obolevnost in širjenje nekaterih črevesnih nalezljivih bolezni. Poleg tega se lahko razvijejo garje in ušivost ter nekatere nalezljive kožne bolezni, ki jih povzročajo streptokoki, zlasti pri majhnih otrocih,« je za Delo povedal direktor novomeškega ZZV Dušan Harlander.

Čeprav si v metliški občini zelo prizadevajo, da bi se romska družina preselila nazaj v romsko naselje Sovinek v semiško občino, pa metliški podžupan Darko Zevnik priznava, da imajo vsi slovenski državljani pravico do svobode gibanja in bivanja in da so zdaj za ukrepanje na vrsti pristojne državne ustanove, ki morajo poiskati rešitev. »Iz izkušenj povem, da se inšpektorati hitreje odzovejo, kadar v zadevo ni vpleteno romsko prebivalstvo.«

Glavna republiška zdravstvena inšpektorica Dunja Sever je za Delo povedala, da je inšpektor ugotovil, da so bili vsi romski otroci redno cepljeni. Poleg tega je bilo pri izrednem inšpekcijskem pregledu ugotovljeno, da metliška komunala družini enkrat na mesec napolni vodnjak s pitno vodo. Rominja Rozalija Brajdič, ki jo pestijo težave s prepisom nepremičnine, saj ji je nekdanji lastnik zidanico prodal, čeprav je pod hipoteko, je izrazila željo, da bi njihovo domovanje vendarle priključili na javni vodovod in elektriko in jim tako omogočili normalne higienske razmere.

O tem, kako rešiti problem z romsko družino, ki se je hoče znebiti vodstvo metliške občine kakor tudi nekateri domačini, so razpravljali na nedavni seji na sedežu urada za narodnosti v Ljubljani. Po besedah neimenovanega vira so sklenili, da v kislo jabolko pred volitvami ne bodo ugriznili (metliška županja Renata Brunskole kandidira na listi Zorana Jankovića, op. p.), ampak bodo problem reševali po njih.