Res posebni otroci na res posebni jadrnici

Najprej sta zaplesali Eva in Andreja, potem je zaplesala svoj modri ples Esimit Europa, jadralski prvaki pa so delali kot švicarska ura.

Objavljeno
13. september 2013 20.35
Esimit Europa 2
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Milje - Esimit Europa 2, najhitrejša jadrnica na svetu, je pripravila za skupino otrok z Downovim sindromom iz centra Planet 47 danes popoldan doživetje, ki ga ne bodo pozabili nikoli več. Povabili so jih na jadranje v Tržaški zaliv. Pihal je blag maestral, dan kot nalašč za srečanje z jadrnico samih presežkov, seveda si še v sanjah niso upali misliti, da bodo lahko vrteli krmila takega bolida.

"To so res posebni otroci, ki jim je treba posvečati več pozornosti," je o svojih štirih gostih na najhitrejši jadrnici na svetu včeraj dejal Igor Simčič, ustanovitelj in lastnik projekta Esimit Europa, ki je prvič podobno skupino otrok povabil letos poleti v nemškem Kielu. Bili so več kot prijetno presenečni - gostitelji in gostje.

Prišli so Val Asta iz Koštabone, Nino Kaštrun in Tržiča, Andreja Lazar iz Ljubljane in Eva Pirnat iz Kranja. Dekleti sta pripravili majhno presenečenje, saj sta ekipi Esimit Europe na pomolu marine San Rocco v MIljah odplesali dve odlični plesni točki. Iz Milj so štartali zato, ker ima tam Esimit svojo jadransko bazo. V soboto se bo jadrnica udeležila diplomatske regate v Izoli in s tem prvič uradno tekmovala v Sloveniji. "Diplomatska regata je edinstveni dogodek v svetu. Prihajamo z velikim veseljem, radi bi dodali diplomatski naboj, ki je glavni motiv te regate," je dejal Igor Simčič. Povedal je, da bo Esimit Europa novembra pripravil dobrodelni ples skupaj z zvezo častnih konzulov Slovenije in zbral dobrodelna sredstva za "tiste, ki jih potrebujejo". Vasilij Žbogar, ki je bil deležen še posebne pozornosti včerajšnjih gostov, je povedal, da mu jadranje na tej jadrnici veliko pomeni, saj se od Jochena Schümanna veliko uči, vsi skupaj pa delujejo kot švicarska ura, zato vsak odhod na morje z njo prinaša ogromno pozitivne energije.

Esimit Europa, slovenski (Simčičev) projekt, je edina jadrnica ki lahko pluje pod evropsko zastavo, vendar v svojih nastopih zastopa Jadralno zvezo Slovenije in Yacht Club Monaco. "Naša naloga ni samo zmagovati, ampak tudi povezovati ljudi in teritorije," je dejal Igor Simčič. Dodajmo, da zmagovalnost ni poceni. Za redna vlaganja in obnove, tekmovanja in ekipo je potrebno vsako leto zbrati več milijonov evrov, ki jih zagotavljajo sponzorji, od katerih je na prvem mestu ruski Gazprom.