Rešitev za idrijsko podzemlje in dediščino

Center za dediščino živega srebra bo prevzel tudi zaposlene in nepremičnine.

Objavljeno
01. januar 2014 18.50
UNESCO - Idrija
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Idrija – Po nedavni spremembi zakona o rudarstvu ni več ovir za prenos nujnih del v nezalitem delu jame nekdanjega idrijskega rudnika z državnega podjetja v likvidaciji na javni zavod Center za dediščino živega srebra Idrija.

Predstavniki vlade, ministrstev, odškodninske družbe in rudnika so potrebovali več mesecev, da so se dogovorili glede likvidacije rudnika živega srebra.

Potem ko je vlada po rebalansu proračuna zagotovila vsaj minimalen znesek za vzdrževanje in monitoring rudnika, je nazadnje državni zbor potrdil spremembo zakona o rudarjenju, s katero je vsaj na papirju odpravil negotovost glede opravljanja nujnih del.

Sprememba zakona odpravlja veliko težav

»Do zdaj je bilo s prenosom pravic, lastništva ali zaposlenih veliko težav, ki jih sprememba zakona elegantno rešuje. Zdaj ni več izgovorov, da država ne bi prenesla pravice na center za dediščino, ker je za to zakonska podlaga,« je prepričan idrijski poslanec Samo Bevk. Zakon namreč predvideva, da se rudnikom, ki jih zaradi varnosti ni mogoče opustiti, samo delno ukine dovoljenje za izvajanje rudarskih del.

Idrija je edini takšen primer, saj mesto stoji nad labirintom rovov, ki jih bo treba vzdrževati in iz njih črpati vodo, dokler se posedanje ne bo umirilo. Poleg tega bo morala država vzdrževati tudi tehniško dediščino rudnika, ki je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Za prevzem nujnih del je vlada že poleti 2011 ustanovila center za dediščino živega srebra, a ga do danes ni bilo mogoče spraviti k življenju. Prenosu pravic in obveznosti vzdrževanja na omenjeni center bo lahko sledila dokončna likvidacija rudnika, ki je zahtevana zapiralna dela zaključil že leta 2009. »S tem bi center prevzel tudi vse zaposlene in nepremičnine, ki so spomeniško zaščitene, javni zavod pa bo lahko poiskal denar za obnovo dediščine tudi na razpisih,« še predvideva Bevk.