Revizijska komisija ne komentira

Državna revizijska komisija ne želi komentirati poteze ministra za zdravje Andreja Bručana v zvezi z nujnimi medicinskimi helikopterskimi prevozi.

Objavljeno
19. december 2006 16.10
Ljubljana - Državna revizijska komisija ne želi komentirati poteze ministra za zdravje Andreja Bručana v zvezi z nujnimi medicinskimi helikopterskimi prevozi. Kot je povedal predsednik komisije Samo Červek, zadeva ni v pristojnosti komisije. Po njegovih besedah o zadevi tudi nima nobenih uradnih podatkov in jo pozna zgolj iz medijev.

Červek je pojasnil, da v zadevi ne gre za primer, ko bi bilo na podlagi javnega naročila vloženo katero od pravnih sredstev, ki jih predvideva zakon o reviziji postopka javnega naročanja. "Državna revizijska komisija je nevladni organ in zadeva vsaj za zdaj ni stvar njene presoje," je še dodal.

Bručan je kljub odločitvi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da ne odobri finančnih sredstev za nujne medicinske helikopterske prevoze, z Avto-moto zvezo Slovenije sklenil ustni dogovor o zasebnih nujnih medicinskih helikopterskih prevozih.

Cvikl zahteva pojasnila ministra Bručana

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor proračuna Milan M. Cvikl (LDS) je na današnji novinarski konferenci predstavil dopis, ki ga je naslovil na ministra za zdravje Andreja Bručana in v katerem ga sprašuje, kako so na ministrstvu izvedli postopek izbire ponudnika nujnih medicinskih helikopterskih prevozov. Prav tako ga sprašuje, kako so bili pri izbiri ponudnika upoštevani veljavni predpisi, predvsem zakon o javnih naročilih in interni pravilnik o javnem naročanju, je dejal Cvikl. O ustavni obtožbi zoper ministra zaradi domnevne kršitve več zakonov v opoziciji še ne razmišljajo.

Kljub temu, da je predsednik vlade Janez Janša v ponedeljek dejal, da so pri izbiri ponudnika izvedli javni razpis, se Cvikl sprašuje, zakaj je bila potrebna uredba vlade, kjer so opredelili, da bo helikopterske prevoze izvajala Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) oziroma Flycom. Prav tako je jasno, da pogodba za opravljanje omenjene dejavnosti še ni podpisana, je še opozoril predsednik komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ.

Cvikla tudi zanima, ali je pri izbiri ponudnika helikopterskih prevozov minister Bručan upošteval dosedanjo prakso. Ta določa, da se najprej izvede javni razpis, kjer se izbere najcenejšega dobavitelja in z njim sklene pisno pogodbo. Šele ko se pogodba v knjigah finančnega ministrstva zavede kot prevzeta obveznost, lahko izbrani dobavitelj prične z izvajanjem dejavnosti, je pojasnil poslanec LDS.

Na novinarsko vprašanje, ali je zaradi domnevne kršitve več zakonov zoper ministra Bručana možno sprožiti postopek ustavne obtožbe, je Cvikl dejal, da mora ravnanje ministra najprej presoditi predsednik vlade. Prav tako pričakuje, da bo v omenjenem primeru ukrepal tudi minister za finance Andrej Bajuk, saj v njegovi pristojnosti deluje urad za nadzor proračuna. Ustavna obtožba je sicer možna, vendar pa je potrebno najprej počakati na odgovor vlade, je dejal predsednik parlamentarne nadzorne komisije.

Cvikl je opozoril tudi na navedbe predstavnikov AMZS, da bodo za operativnost helikopterja predlagali dodatno zavarovanje. V tem primeru bo potrebno najprej spremeniti ustavo in zakon o zdravstvenem zavarovanju ter ukiniti sistem solidarnosti v zdravstvenem sistemu. Takšno delovanje pa je po Cviklovem mnenju sporno.