Revizijsko poročilo o patrijah v torek

Računsko sodišče bo v torek predstavilo revizijsko poročilo o gospodarnosti in uspešnosti nakupa oklepnikov 8X8. Po navedbah sodišča sta bila cilj revizije izrek mnenja o uspešnosti in gospodarnosti nakupa oklepnikov.

Objavljeno
24. avgust 2009 15.14
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Računsko sodišče bo v torek predstavilo revizijsko poročilo o gospodarnosti in uspešnosti nakupa oklepnikov 8X8. Po navedbah sodišča sta bila cilj revizije izrek mnenja o uspešnosti in gospodarnosti nakupa oklepnikov. Pri tem je sodišče med drugim iskalo odgovore na vprašanje, ali je ministrstvo za obrambo upoštevalo načelo gospodarnosti.

Kot piše na spletni strani računskega sodišča, sta bila cilja revizije izrek mnenja o uspešnosti in gospodarnosti nakupa oklepnikov 8X8, in sicer od načrtovanja nakupa, izvedbe postopka zaupnega naročila in podpisa pogodbe z izbranim ponudnikom ter izvajanja pogodbe do izdaje osnutka revizijskega poročila.

 

Računsko sodišče je pri tem iskalo odgovore na vprašanja, ali bo ministrstvo za obrambo z nakupom oklepnikov 8X8 omogočilo doseganje sprejetih ciljev zveze Nato za Slovenijo in zastavljenih nacionalnih ciljev v dolgoročnih in srednjeročnih dokumentih načrtovanja ter ali je ministrstvo za obrambo pri izvedbi postopka naročila zaupne narave upoštevalo načelo gospodarnosti, še piše na spletni strani sodišča.

 

Kot je znano, je predsednik računskega sodišča Igor Šoltes konec novembra lani podpisal sklep o začetku revizijskega postopka javnega naročila o nakupu 135 oklepnikov patrij v skupni vrednosti 278 milijonov evrov, ki ga je opravil nekdanji obrambni minister Karl Erjavec.

 

Ta je v začetku decembra lani znova poudaril, da je bil nakup oklepnikov 8X8 najbolj pregleden in racionalen nakup orožja doslej. Osnovna izhodišča pri pripravi strokovnih podlag za nakup srednje kolesnih oklepnih vozil (SKOV) 8X8 so bili po navedbah Erjavca programi opremljanja in razvoja Slovenske vojske, proračun in cilji sil Nata.