Revnih že 12,3 odsotkov Slovencev

V Sloveniji je lani pod pragom revščine živelo 12,3 odstotka ljudi. Samo v zadnjem letu se je številka dvignila za skoraj en procent. Če v dohodek ne bi šteli socialnih transferjev, bi se številka podvojila.

Objavljeno
17. oktober 2009 10.18
Ti.K./STA
Ti.K./STA
Ljubljana - 17. oktober je mednarodni dan boja proti revščini. V Sloveniji je lani pod pragom revščine živelo 12,3 odstotka ljudi, kar je 0,8 odstotne točke več kot leto prej. Mesečni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo se je zvišal s 495 evrov na 545 evrov, so sporočili z državnega statističnega urada.

 

Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote pa je v torek pred mednarodnim dnevom boja proti revščini opozorilo na problematiko brezdomcev in na pomen skrbi zanje. Dnevni center za brezdomce v središču Ljubljane, ki ga vodijo, dnevno obišče približno 70 brezdomcev, medtem ko je po ocenah v mestu 500 do 1000 brezdomcev.

 

Globalna gospodarska kriza je sprožila porast lakote v svetu, ki je dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih štirih desetletjih, v nedavno objavljenem poročilu ugotavljata Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP). Lačnih je dobra milijarda ljudi oziroma šestina svetovnega prebivalstva. Kriza naj bi po nekaterih ocenah do leta 2010 v revščino pahnila dodatnih 90 milijonov ljudi.

 

Evropska komisija je v petek zagnala interaktivno spletno stran, namenjeno izboljšanju razvojnega sodelovanja v Evropi. Spletna stran http://capacity4dev.ec.europa.eu/. deluje kot odprti forum, na katerem si bodo Evropska komisija, akterji na področju razvoja, partnerske države, drugi donatorji, akademiki, nevladne organizacije in predstavniki civilne družbe lahko izmenjavali ideje in znanje o izboljšanju učinkovitosti tehničnega sodelovanja. Evropska komisija je največji svetovni donator razvojne pomoči, saj prispeva skoraj 60 odstotkov vse pomoči.

 

V Sloveniji je letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo lani po statističnih podatkih znašal 6535 evrov. Razpoložljivi neto dohodek oseb, ki so živele pod pragom revščine, je bil torej na mesec nižji od 545 evrov na odraslo osebo. Štiričlanska družina z dvema odraslima in dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti v letu 2008 vsaj 1144 evrov razpoložljivega neto dohodka na mesec, da je bila nad pragom revščine, dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa je moralo imeti vsaj 817 evrov na mesec. Če pri izračunu poleg denarnega dohodka upoštevamo tudi dohodek v naravi, je bila stopnja tveganja revščine za leto 2008 11,9-odstotna, mesečni prag revščine pa je bil za 12 evrov višji.

 

V najslabšem položaju so bila gospodinjstva brez delovno aktivnih članov, še posebej tista z vzdrževanimi otroki, za temi pa enočlanska in enostarševska gospodinjstva ter starejši pari brez vzdrževanih otrok. Med najbolj ogroženimi so bile tudi vse neaktivne osebe, med temi pa so še posebej izstopale brezposelne osebe. Visoko stopnjo revščine so imele tudi starejše ženske ter najemniki stanovanj.

 

Če v dohodek ne bi šteli socialnih transferjev, kot so družinski in socialni prejemki, bi se stopnja tveganja revščine skoraj podvojila in bi znašala 23 odstotkov oz. pri starejših osebah 32,9 odstotka, so še navedli na državnem statističnem uradu.

 

Z akcijo Drobtinica do toplega obroka za otroke iz socialno šibkejših okolij

Ljubljana - Območna združenja Rdečega križa Slovenije bodo danes dopoldne v več krajih po Sloveniji izvajala aktivnosti v okviru mednarodnega projekta Drobtinica. Prostovoljci bodo na stojnicah "menjavali" kruh za prostovoljne prispevke. Z zbranimi sredstvi bodo zagotovili topel obrok za šolarje iz socialno šibkejših okolij.

 

Projekt Drobtinica letos v Sloveniji poteka že deveto leto, v njem pa sodeluje 21 območnih združenj RKS. Prostovoljci združenj bodo v okviru akcije delili tudi promocijska gradiva in s tem vzpodbujali solidarnost do socialno šibkejših.

 

Kot so sporočili iz RKS, so lani v okviru akcije Drobtinica zbrali 20.889 evrov, s katerimi so na 54 slovenskih osnovnih šolah zagotovili tople obroke otrokom iz socialno šibkejših okolij, kjer je akcija potekala.